Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Алън Тюринг замества Бултън и Уат върху банкнотата от 50 британски лири

Алън Тюринг замества Бултън и Уат върху банкнотата от 50 британски лири

Тя се очаква да влезе в обращение до края на 2021-ва година.

Британският математик, криптолог и информатик Алън Тюринг ще замести дуото Матю Болтън и Джеймс Уат върху банкнотата от 50 лири. Това съобщи Bank of England. Тя се очаква да влезе в обращение до края на 2021-ва година.

Общо 989 бяха личностите, номинирани за новата банкнота. Измежду тях бяха избрани 12 фаворити, които бяха предложени на ръководителя на Банката Марк Карни, който се спря именно на Тюринг.

Сред широката публика той е познат най-вече с изобретяването на машината "Бомба", променила курса на Втората световна война, позволявайки дешифрирането на кодирани съобщения, изпратени чрез уреда Енигма.

След войната обаче той има изключителен принос за основите на съвременните компютри. Още през 1946 година той създава концепция за т.нар. програмируем компютър Automatic Computing Engine (АCE).

Четири години по-късно Тюринг публикува и своя "Тест за изкуствен интелект", предназначен за проверка дали компютърът претежава разум в човешкия смисъл на думата. Това го прави един от първите участници в дебата за "мислещите машини", който продължава и до днес.

Любопитното е, че предшествениците на Тюринг върху банкнотата от 50 лири са Болтън и Уат - други гении в сферата на инженерството. През VІІІ век тяхното партньорство дава тласък на индустриалната революция с помощта на парния двигател, а по-късно ражда и първата копирна машина за текст и графики.

Новата банкнота от 50-те лири е част от нова серия полимерни банкноти, които ще заменят изцяло хартиените пари в Обединеното кралство. Тяхното предимство е, че са по-чисти и по-издръжливи, което се смята и за екологично по-съобразно. Към момента в обращение вече са новите банкноти с номинал 5 и 10 лири.

Догодина се очаква да бъде пусната и тази от 20 лири, върху която ще се появи художникът Джоузеф Търнър, който ще замени шотландския философ Адам Смит.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега