Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Американски поет с рецитал в Бургас

Американски поет с рецитал в Бургас

Галерия "Богориди" организира поетичен рецитал на американския поет Ричард Хартайс, президент на фондация "Уилям Мередит". В него ще вземе участие и българският поет и преводач Красин Химирски. Рециталът е днес от 18,30 ч. в галерията на ул. „Богориди” № 48. Ричард Хартайс е американски поет, белетрист и преводач.

Галерия "Богориди" организира поетичен рецитал на американския поет Ричард Хартайс, президент на фондация "Уилям Мередит". В него ще вземе участие и българският поет и преводач Красин Химирски. Рециталът е днес от 18,30 ч. в галерията на ул. „Богориди” № 48. Ричард Хартайс е американски поет, белетрист и преводач.

Роден е в гр. Джонстаун, щата Пенсилвания. Работил е като помощник лекар, преподавател, радио редактор и бизнесмен във фирма „Уестингхаус”. Бил е в американския корпус на мира в Мароко. Преподава литература в редица университети в САЩ и в Американския университет в Благоевград, където води курс по превод на поезия. В течение на повече от три десетилетия поддържа тесни приятелски връзки с големия американски поет Уилям Мередит, лауреат на Пулицер и на Националната литературна награда на САЩ.

Ричард Хартайс е автор на поетичните книги: “Четиринайсет жени” – /”Forteen Women”/, 1979 г. “Марокански дневник” – /”Morocco Journal”/, 1981  г. “Вътрешна география” – /”Internal Geograaphy”/, 1987 “Да запазиш сърце“ /”Keeping Heart”/ -, 1995 г. Напоследък издава поетичните книги „Прованс” и    „Завет”. През  1998 излиза съвместната поетична книга на  У. Мередит  и Р.    Хартайс „Белият  остров” /The White Island”/. Повечето от стиховете са посветени на различни български творци. Публикува белетристичната книга „Маратон” /”Marathon”/, 1989, в която използва дневника за приятелството си с У.Мередит. По „Маратон” по-късно e заснет игрален филм с  режисьор индийският кинопроизводител Бижу Висуанат.

През 1998 г. издава романа „Сапфирено утро” /”Saphire Dawn”/.Темата за отношението на Уилям Мередит и Ричард Хартайс към България заслужава особено внимание. Първото посещение на У.Мередит в България е през 1979, когато получава Международната Вапцарова награда. Той превежда и издава антологията „Поети от България”(1986 г.). Тясното приятелство с българските творци води до големия рецитал на именити български поети /Г.Джагаров, Л.Левчев, Л.Еленков, В.Голев, Б.Божилов, Красин Химирски/ в Конгресната библиотека във Вашингтон през 1981 г.

Двамата американски поети участват активно в Софийските Международни писателски срещи. За заслугите им към българската култура и литература с президентски указ У.Мередит и Р.Хартайс получават българско гражданство през 1996 г.Ричард Хартайс е съставител и редактор на антологичния сборник българска поезия „Прозорец към Черно море” /”Window on the Black  Sea”/,  1992  г. Р.Хартайс се изявява и като преводач, като превежда на английски стихове и разкази от френски, български и арабски езици.

Едно от най-значимите произведения на Ричард Хартайс на българска тема е неговото стихотворение „Пленер", вдъхновено от посещение в Батак по време на участието му в пленера през 2009 г. на български, руски, израелски и американски художници, посветен на 130-та годишнина от освобождението на България от турско робство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега