Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Апелативният съд измени наказанието на младеж, направил опит да убие ученик

Апелативният съд измени наказанието на младеж, направил опит да убие ученик

Младежът получи четири, вместо шест години затвор за опит за убийство на ученик.

Бургаскиятапелативен съд измени първоинстанционната присъда на 19-годишния Петър Р. Младежът получи четири, вместо шест години затвор за опит за убийство на ученик.

Случаят е от 8-и юли 2016-а година. Рано сутринта, около 3:00 часа, подсъдимият направил опит умишлено да умъртви Борис М., чрез нанасяне на множествопорезно-прободни наранявания с нож по тялото и главата. Престъплението еостанало недовършено поради намесата на екип на Спешна помощ, които са спасилираненото момче.

ОС – Бургас еналожил наказание от шест години лишаване от свобода и е постановил Петър Р. дазаплати разходите за лечението на Борис М. и обезщетение за неимуществени вредив размер на 40 000 лв. На първа инстанция делото е преминало по реда насъкратеното съдебно следствие.

Петър Р. е направил самопризнания, които сеподкрепят от събраните по делото гласни, писмени и веществени доказателства. Потози ред на съдебното следствие определеното наказание от девет години середуцира с една трета.

Апелативният съде намерил произнесената присъда за правилна и законосъобразна. Доказано е, чедействията на Петър Р. представляват довършен опит към умишлено убийство, катоне са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца общественоопаснипоследици на убийството, въпреки че той е направил всичко обективно необходимоза това.

По време на извършване на престъплението Петър Р. е бил непълнолетен, т.е. имал е навършени 16 години и е могъл да разбира свойството и значението на деянието ида ръководи постъпките си и поради това може да носи наказателна отговорност.При определянеразмера на наказанието окръжният съд е нарушил законовата разпоредба, коятопредвижда за непълнолетните, за престъпления, наказуеми слишаване от свобода над десет години, лишаване от свобода от две до осемгодини.

Наказанието от девет години лишаване от свобода надвишава максималниязаконов предел на санкцията, който е осем години лишаване от свобода. В случаявтората инстанция следва задължително да коригира присъдата в частта й заналоженото наказание, като намали размера на същото, посочват апелативнитесъдии.  

Становището навъззивния състав е, че за извършеното от непълнолетния Петър Р. престъплениепо чл.115 вр. чл.18, ал.1 от НК следва да му се определи наказание при превесна отегчаващи вината обстоятелства, в размер на шест години лишаване от свобода, което да се намали с една трета, илиналоженото наказание е лишаване от свобода в размер на четири години.Такова по вид и размер наказание вторатаинстанция намира за правилно определено и справедливо.

Постановениятсъдебен акт подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега