Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Армията, МВР и службите тренират за война съвместно със САЩ

Армията, МВР и службите тренират за война съвместно със САЩ

Започващо българо-американско военно учение, в което освен армията и американски военнотранспортни самолети са включени представители на ДАНС, МВР и НРС, предизвика опасения за вкарване на страната във война и за повишена опасност от терористични действия в България.

Започващо българо-американско военно учение, в което освен армията и американски военнотранспортни самолети са включени представители на ДАНС, МВР и НРС, предизвика опасения за вкарване на страната във война и за повишена опасност от терористични действия в България. "Хвърлена ръкавица 2013" съвпада с нарастващия бежански поток от Сирия у нас и с все по-вероятните въздушни удари срещу войските на Башар Асад, пише в. "Сега".

За учението вчера официално съобщиха МВР и МО по повод информации за придвижване на военна техника из страната. Както и че е забелязан щатски военен самолет на летище Сарафово. "Това учение е резултат от едногодишен процес на планиране и има за цел да развива и подобрява разбирателството, сътрудничеството и оперативната съвместимост между армиите на България и САЩ. То е рутинно, в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013 г., и няма връзка с никакви реални международни събития", съобщиха двете министерства, за да уталожат слуховете.

До 25 септември у нас ще има военнотранспортни самолети на САЩ и се планира придвижване на армейска техника в различни части на страната. Но съобщението на двете министерства постигна точно обратен ефект заради разминаването в някои факти. Въпреки твърдението, че учението "Хвърлена ръкавица 2013" е планирано от една година, то не фигурира в плановете за военни учения на армията за 2013 г. Документът може да се намери на сайта на МО. В раздела за съвместните българо-американски маневри се вижда, че през септември няма планирано учение със САЩ. Следващото е през октомври и се нарича "Тракийска есен 2013". Това показа и проверката на сайтовете на различните видове въоръжени сили на армията на САЩ.

Другият специфичен момент е в съобщението на МВР. Според него в учението ще се включат служители на МВР, МО, Държавната агенция за национална сигурност и Националната разузнавателна служба (НРС). Досега специалните служби не са участвали в българо-американски учения. МВР ще се включи в предстоящото "Тракийска есен 2013", но единствено с части от отряда за борба с тероризма. По думите на бившия началник на военното разузнаване ген. Чавдар Червенков няма практика специалните служби да се включват във военни учения.

"Преди 1989 г. може и да е правено някога, но след това няма такава практика", коментира той. Според него най-вероятно учението цели да се стиковат отделните щабове в МВР, армията и службите, които бяха сформирани заради кризата в Сирия. "Трябва да си отработят въпросите по взаимодействието. Нормално, защото досега не е правено, всеки си е правил това в неговия двор", допълни той. Каква е задачата на американските военнотранспортни самолети в учението не се съобщава.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега