Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Атанас Скатов изкачи осми осемхилядник

Атанас Скатов изкачи осми осемхилядник

Българският алпинист покори Гашербрум 1!

Българският алпинист Атанас Скатов превзе нов връх. Той стъпи на връх Гашербрум 1 рано тази сутрин, като част от експедиция с организатор фирма "Каракорум Турс Пакистан". Това е втори осемхилядник за него тази година, след успешното му изкачване на вр. Канчендзьонга (8586м.) на 15 май, и общо осми за кариерата му.

Гашербрум I (наричан още Скритият връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080м. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, район в Хималаите.

Атаката на върха започна на 11.07 в 15.27 ч българско време и продължи 15 часа , когато в 06.34 ч. на 12.07 се получи съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст "На върха съм!", отбелязващо достигането му на върха.

"Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух. Много се чудех дали да тръгна след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре. Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили . Радвам се, че успях!", сподели Скатов по сателитния си телефон.

Към настоящия момент алпинистът слиза надолу към лагер 1 за почивка. От това дали ще успее да си почине достатъчно и какви ще са метеорологичните условия в следващите дни ще зависи дали ще предприеме изкачване на вр. Гашербрум 2 или ще слезе до базов лагер.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега