Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП иска квоти за предлаганите на пазара продукти, родно производство

БСП иска квоти за предлаганите на пазара продукти, родно производство

Според депутатите от левицата, новите текстове ще осигурят не само по-добри условия за българските производители, но и достъп на родния потребител до по-качествена храна.

"Искаме да сложим край на монопола и двойните стандарти при храните". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев при  представянето на предложението на левицата за промени в Закона за храните. Според депутатите от левицата, новите текстове ще осигурят не само по-добри условия за българските производители, но и достъп на родния потребител до по-качествена храна.

В основата на законопроекта стои регулирането на големите вериги, на които ще бъдат наложени квоти за количествата предлагани български продукти. Промените в Закона за храните ще засегнат само обектите с годишен оборот над 2 млн. лева, които ще трябва да зареждат над 51% български плодове и зеленчуци, 70% българско мляко и млечни продукти, 24% българско месо и месни продукти, над 50% българско пилешко, 75% българско вино и алкохолни напитки.

Депутятът Светла Бъчварова уточни, че санкцията за нарушителите ще представлява 10% от годишния оборот на продуктите от групата, като средствата ще се разходват за Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на производството на същите стоки, но от родни производители. Идеята е тези регламенти да влязат в сила още догодина.

Няколко са мотивите на БСП да внесе законопроекта. На първо място е руското ембарго, както и преговорите между ЕС и Украйна за присъединяване на страната към съюза и увеличените в пъти квоти за внос на хранителни продукти в страните членки. Повод за изготвяне на законопроекта е и установеният двоен стандарт в качеството на храните, предлагани от големите вериги.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега