Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Безпрецедентно! Надзирател спечели дело за неплащането на нощен труд

Безпрецедентно! Надзирател спечели дело за неплащането на нощен труд

Председател на Синдикално дружество на Синдикат на служителите в затворите в България осъди главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието за дължимо и неизплатено трудово възнаграждение за положен нощен труд, съобщават от синдикалното дружество.

Председател на Синдикално дружество на Синдикат на служителите в затворите в България осъди главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието за дължимо и неизплатено трудово възнаграждение за положен нощен труд, съобщават от синдикалното дружество.

В системата на затворите, служителите подобно на колегите си в МВР не са компенсирани за работа през нощта и на официални празници. Това е първият случай, в който надзирател успява да спечели съдебен спор срещу ведомството по конкретния казус. Заради категоричния отказ на държавата да третира служителите на ГД"ИН" в унисон с националното и международно трудово законодателство, в края на 2011 г. за пръв път в историята на затворите в България, надзирател осъди главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието за това, че не му е изплащан извънредният труд,  което породи вълна от дела на надзиратели.

В този смисъл съда е постановил също на ищеца И.Р.Г., да се заплати исканата от него сума, за дължимо и неизплатено трудово възнаграждение за положен извънреден труд до 50 часа на тримесечие, отработен в периода посочен в исковата молба.  

Близо три месеца след протеста през месец юни м.г., организиран от Синдиката на служителите в затворите в България, Министерски съвет благоволи да отговори на поставените от Синдиката искания и призна за съществуващи проблеми със социалните права на една категория служители в Министерството на правосъдието.„Поддържаме и подкрепяме исканията Ви за това, че държавата следва да бъде по-ангажирана с проблемите и състоянието на системата на изпълнение на наказанията.Споделяме и проблемите в областта на социалните права, които не са осигурени в пълен обем.

Същото е продиктувано от недостиг на бюджетни средства, които ще бъдат предвидени в бюджет 2013 година.” - отговориха от МС в края на август 2012 година, с писмо адресирано до УС на профсъюза. Преди това, Народното събрание уведоми Синдиката, че протестната декларация на УС и посочените в нея искания са представени на вниманието на народните представители от Комисията по правни въпроси.

С предложения бюджет 2013г., оказа се обаче, че за пореден път институциите в България отказват да поемат реални ангажименти към проблемите на пенитенциарната система и заетите в нея служители.Нарушени трудови права свързани с отчитане и заплащане на работното време, почивки, отпуски, изисквания за здравословни и безопасни условия на труд и др., са причина за запазване на тенденцията служителите на затворите и следствените арести да отнасят претенциите си до съда, като до момента са заведени повече от 300 дела от трудово – правен характер.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега