Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Без дебати: ОбС позволи Общината да ремонтира за своя сметка сгради по "Богориди"

Без дебати: ОбС позволи Общината да ремонтира за своя сметка сгради по "Богориди"

Предложението бе подкрепено от 39 съветници.

Общински съвет единодушно и без дебати прие докладната на кмета Димитър Николов, с която градоначалникът и администрацията предлагат Общината да ремонтира порутените фасади на сгради в историческия център на града за своя сметка. Предложението бе подкрепено от 39 съветници, един се въздържа. "Против" нямаше.

Целта е да се унифицира облика на историческия център на Бургас, както и да се предотвратят евентуални инциденти с падащи мазилки. Проектът е логично продължение на мащабните ремонти, които вече бяха осъществени по пешеходните улици "Александровска" и "Богориди", както и обновлението на пл. "Св. Св. Кирил и Методий" и пл. "Тройката".

Според разчетите на администрацията, от ремонт се нуждаят пет сгради на ул. „Алеко Богориди“, между ул. “Възраждане и ул. “Лермонтов“. За обновяване на фасадите им ще бъдат необходими около 140 000 лева. Тези средства ще бъдат инвестирани от Общината, която в последствие ще си ги търси обратно от собствениците на сградите.

От години администрацията се опитва да принуди собствениците да ремонтират сградите си. Проблемът обаче е, че повечето от старите къщи, които са и архитектурен образец и наследство, са с множество собственици. Липсата на консенсус и фамилни дразги оставят голяма част от красивите сгради в центъра да се рушат. Десетки са предписанията, които засягат не само външния вид, но и структурната цялост на тези сдания. Въпреки това състоянието им продължава да се влошава.

От 13 сгради, получили предписания, едва 4 са обновени. От извършените огледи се констатира, че една част от сградите се нуждаят само от фасадна реконструкция, а друга  част от сградите се нуждаят от  конструктивно укрепване и възстановяването им изисква значителни намеси.


”Ремонтните работи могат да се изпълняват поетапно при наличие на финансов ресурс, като след това се претендира тяхното възстановяване от собствениците на сгради и на самостоятелни обекти в сгради”, пише в докладната на кмета Николов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега