Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бизнесът прогнозира до 10% скок на цените при най-масовите хранителни продукти на пазара

Бизнесът прогнозира до 10% скок на цените при най-масовите хранителни продукти на пазара

Ще поскъпнат хлябът, месото, млякото.

До 10% скок в цените на най-масовите продукти от трапезата на българина прогнозират от бизнеса. Причините са увеличената цена на тока и ръста в транспортните разходи. Това показват разчетите на производителите, представени от Георги Георгиев в ефира на NOVA.

Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%. Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб и тестени изделия. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

"10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия", заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. По думите му, икономии няма как да се правят, което означава повишаване на цените. Производителите обаче се опасяват, че самите потребители няма да могат да поемат увеличението.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13% и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. Според техните изчисления, това означава увеличение на цените с около 5%. На практика това означава, че един колбас, който в момента струва 10 лева, ще поскъпне с около 50-60 стотинки.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега