Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 70 доброволци се включват в природозащитна бригада на Атанасовско езеро

Близо 70 доброволци се включват в природозащитна бригада на Атанасовско езеро

Началото на природозащитната бригада, провеждаща се повече от 25 години, ще бъде дадено тази вечер на поляната в северни солници - Бургас, близо до лугата, солта и птиците на Атанасовско езеро. В продължение на десет дни, на известното вече място, ще пребивават близо 70 млади хора, които ще работят в полза на езерото и неговите обитатели. Всички те са подготвени да спят в палатки, да се хранят в импровизирана столова на поляната и да осъмват край лагерния огън, за да помогнат за опазването на единственото по рода си и най-богато на птици място у нас – Атанасовското езеро.

Началото на природозащитнатабригада, провеждаща се повече от 25 години, ще бъде дадено тази вечер наполяната в северни солници  - Бургас,близо до лугата, солта и птиците на Атанасовско езеро. В продължение на десетдни, на известното вече място, ще пребивават близо 70 млади хора, които щеработят в полза на езерото и неговите обитатели. Всички те са подготвени даспят в палатки, да се хранят в импровизирана столова на поляната и да осъмват край лагерния огън,за да помогнат за опазването на единственото по рода си и най-богато на птици мястоу нас – Атанасовското езеро.

Голяма част от доброволците,заявили желание да помогнат за подобряване на състоянието на местата загнездене на птиците в Атанасовското езеро ще се включат в събитието за пръвпът. За тях това ще бъде ново приключение в края на лятото. Тази година организаторитена бригадата – Българското дружество за защита на птиците, Българска ФондацияБиоразнообразие и Черноморски солници АД като част от проект „Солта на живота”към програма LIFE+ на ЕС, залагат на нови лица, които да преживеят емоцията,наречена природозащитна бригада, и да предадат посланието от приключението насвои приятели и познати.

В следващите десет дни, младитехора, посветили времето и труда си на Атанасовското езеро и неговите птици, щеносят тежки греди и колове, газейки в калта, за да изградят нови острови, накоито през пролетта и лятото ще гнездят рибарки и други дъждосвирцови птици, щепочистят и укрепят огромния насипен остров в Южния солник, за да е удобен на саблеклюнитеи кокилобегачите – неговите обитатели през размножителния период. Предстои  доброволците да се научат как се коситръстика, за да разнообразят пейзажа в езерото и да открият водни площи, вкоито да кацат за почивка и хранене десетките видове птици, посещаващи лагуната.

Специално внимание ще бъде отделено и на двете пътеки, изградени в рамките на„Солта на живота“ – ще се извърши мониторинг на посетителите на Пътеката насолта и косене в района на Пътеката на саблеклюна.В лагера всеки следобед и всякавечер ще се провеждат и разнообразни занимания, които имат за цел по-дълбоко давъвлекат участниците в природозащитната тематика, като презентации, участие вгрупи за генериране на идеи за създаване на забавни образователни игри заАтанасовското езеро и подготовка за предстоящото четвърто издание на  Фестивала на солта. Специално внимание ще сеотдели на обучението за едри бозайници, риби, влечуги и др. като са привлечени лектории учени от цялата страна.

И разбира се, най-важното отвсички събития, заради които се случва природозащитната бригада –проследяването на есенната миграция на птиците. И този път в края на августгоре на „Точката” (мястото, от което се следи прелета на птиците) всеки ден щедежурят по няколко човека, които с бинокли и „зрителни” тръби ще търсят огромнитеята на щъркели и пеликани и щом ги видят ще бързат да преброят птиците от всякоедно ято, за да се знае колко са преминали над Бургас и са поели към зимните сиквартири.

Тъй като темата на Фестивала на солта тази година е МИГРАЦИЯ, проект„Солта на живота“ осигурява възможност и на гражданите, да се потопят в чудотонаречено „Виа Понтика“ и да се научат да различават основните видове птици,които минават по нея. Всеки ден до 28 август от 8.00 до 12.00 са добре дошливсички, които имат интерес по темата.

И в края на бригадата, Атанасовскотоезеро ще изглежда различно – презаредено за нов живот за следващата пролет,заредени с чиста енергия от природата ще си тръгнат и доброволците, участвали влагерния живот.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега