Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 700 000 водолюбиви птици бяха установени при преброяването през уикенда

Близо 700 000 водолюбиви птици бяха установени при преброяването през уикенда

Традиционната инициатива се осъществява за 41-ви път, като този януари дейностите показаха едни от най-високите числености, установени за последните години.

Близо 700 000 водолюбиви птици бяха установени при преброяването през уикенда, показват предварителните данни на Българското дружество за защита на птиците. Традиционната инициатива се осъществява за 41-ви път, като този януари дейностите показаха едни от най-високите числености, установени за последните години.

Преброени са над 400 000 големи белочели и около 44 000 от световно застрашените червеногуши гъски. За последно такова голямо струпване на зимуващи гъски бе установено през 2013 г., когато бяха и наблюдавани рекордните за страната над 54 000 червеногуши гъски – почти цялата световна популация на вида.

Към момента са обработени около 80% от данните, като са регистрирани 686 762 индивида от над 150 вида. В преброяването участваха 41 екипа от експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Ловни сдружения и представители на други неправителствени организации.

Те успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас. Сред интересните наблюдения са голямото струпване на зимуващи диви гъски в района на Бургас, сред които редките за страната малки белочели гъски и една белобуза гъска, наблюдения на розови фламинги в Източните Родопи и рекорден брой тръноопашати потапници в нетрадиционно за този вид място – язовир Розов кладенец.

"Проучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас. На много места бяха установени изтощени и бедстващи птици, което определя и необходимостта от осигуряване на спокойствие в тези трудни за птиците климатични условия", коментира Свилен Чешмеджиев от БДЗП, национален координатор на преброяването. 

"Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем", допълни той.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан, ушатият гмурец и други. 

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега