Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов: Всички българи имат право на храм, в който да изповядват вярата си

Борисов: Всички българи имат право на храм, в който да изповядват вярата си

Министър-председателят Бойко Борисов беше гост днес на освещаването на първия постоянно действащ български православен храм в Португалия.

Министър-председателят Бойко Борисов беше гост днес на освещаването на първия постоянно действащ български православен храм в Португалия. Литургията и церемонията в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в предградието на Лисабон Линда-а-Веля се състояха на един от най-големите християнски празници – Петдесетница, и събраха не само представителите на българската православна община в Лисабон, но и православни от други националности, които живеят постоянно в страната.  

Храмът е предоставен за ползване от Португалската католическа църква и е реконструиран по православния канон със средства от българското правителство. За ремонта, обзавеждането и оборудването му са предоставени 26 хил. евро. Днес премиерът и министърът на културата Вежди Рашидов дариха храма с икони и църковна утвар.  

„Специално благодаря на кмета Карлос Морейра, на кардинал дон Поликарпо, на португалското правителство за това, че дадоха  възможност да имаме тази прекрасна църква, да я ремонтираме, да я приготвим и всички българи, които са далеко от родината, да изповядват вярата си и да изпълняват църковните си ритуали – ето, вчера са започнали с две кръщенета. Всички българи имат право на храм, в който да се черкуват”, каза министър-председателят Бойко Борисов.  

„Редица храмове в България се ремонтират, редица храмове се издигат из основи благодарение на Вашето високоотговорно съзнание за ролята и мястото на Българската православна църква в българския живот и на всеки един българин”, обърна се към премиера Борисов епископ Антоний, митрополит на Средната и Западноевроппейската епархия. „Благодаря Ви затова, защото зная, че Вие го правите с дълбока вяра и убеждение, с високото съзнание за общата мисия на църква и държава”, посочи той.  

След литургията повече от час министър-председателят разговаря със сънародниците ни в Португалия. Те се интересуваха от случващото се в България и заявиха готовността си скоро да се върнат да живеят и работят в родината. Премиерът Борисов им разказа за всички инициативи, започнати от правителството – строителството на пътища, инвестиране във високи технологии, в културен и исторически туризъм, за борбата с корупцията по високите етажи, които определят развитието на България като успешна държава.

„Началото беше много трудно, но вече набираме скорост и усвояването на еврофондовете е най-добрият критерий за това – сега на 23%, в края на годината ще е 45%, а в края на мандата следващата година ще е 85 процента”, посочи той и каза, че тези успехи привличат обратно в родината вече много български специалисти, работили в чужбина.   Посещението на министър-председателя в Португалия продължава утре със срещи с президента Анибал Кавако Силва и с премиера Педро Пасош Коельо.

Преди това българският правителствен ръководител ще бъде приет от кардинал-патриарха на Португалия дон Жузе да Круж Поликарпо, който имаше решаваща роля за получаването на българския храм в Лисабон.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега