Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлии дариха красиво старинно пиано на бургаската Опера

Бургазлии дариха красиво старинно пиано на бургаската Опера

Музикалният инструмент е изработено по поръчка през 1882 г.

Оригинално немско пиано „Зайлер“ дариха наДържавна опера – Бургас бургазлиите Албена и Евелин Градеви. Братът и сестратаполучават пианото като наследство от своя баща, Нико Градев, който е бил хориств операта до преди тридесет години.

Музикалният инструмент е поръчковаизработка и е изключително красив – с оригинални месингови свещници, ръкохваткии орнаменти, с декоративни масивни колони и с детайлни изящни декорации. Пианотое поръчано и изработено през 1882 г. за лелята на дарителите, Ирина Градева, отнейния баща. Семейството е било заможно, но в по-късен етап реперсирано зарадифинансовите си възможности преди комунистическия период.

Невъзможността даостанат в града кара сестрите Градеви, заедно с Ирина, да потърсят по-добърживот в Русе, където тя е преподавала пиано. Но отдалеченото разстояние й епопречило да вземе със себе си подаръка от баща си, и така реликвата остава убрат й Нико. Той също има музикални интереси – хорист в „Родна песен“, а предитова и в хора на „Строителни войски“. Нико Градев е бил част от състава наоперата още във времената, в които институцията не е имала собствен дом и еизползвала сцената на Дома на нефтохимика.         

Засъжаление никой от следващите поколения не свири на пианото. Албена и ЕвелинГрадеви свирят няколко години като деца, но техните наследници не проявяватинтерес. Това, че на пианото не се свири, буди тъга у наследниците на НикоГрадев. Те се отказват от идеята да го продадат, защото не са сигурни дали тоняма да бъде поредната мебел в нечий дом. Затова решават да го дарят – нашкола, на училище или на театър. Изборът пада върху Държавна опера – Бургас.

Вмомента пианото се съхранява в сградата на операта. След две седмици специалноза него ще пристигне акордьор от столичен театър, който ще се погрижи за добрияму звук и ще даде указания за поддръжката му. След това инструментът ще бъдеизползван активно в постановки и репетиции на операта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега