Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският въздух сред най-мръсните в страната

Бургаският въздух сред най-мръсните в страната

Бургаският въздух е сред най-мръсните в страната, показва мониторинга на стационарните станции и мобилната автоматична станция за качеството на въздуха, опериращи на територията на града. Анализът на данните показва, че само през 2013 година превишения на средно-дневните допустими норми са измерени в 197 дни. Най-тежка е ситуацията, особено през зимните месеци, в кв. „Долно Езерово“ и кв. „Меден рудник“, което по всяка вероятност се дължи и на отоплението с твърди горива.

Бургаскиятвъздух е сред най-мръсните в страната, показва мониторинга на стационарнитестанции и мобилната автоматична станция за качеството на въздуха, опериращи на територията на града. Анализът наданните показва, че само през 2013 година превишения на средно-дневнитедопустими норми са измерени в 197 дни. Най-тежка е ситуацията, особено преззимните месеци, в кв. „Долно Езерово“ и кв. „Меден рудник“, което по всякавероятност се дължи и на отоплението с твърди горива.

Вцифрово изражение, тези наднормени стойности се движат от 1,01 до 2,47 пъти надсредно-дневните норми. Високото съдържание на ФПЧ (фини прахови частици) отразличен произход, диспергирани във въздуха е невидима, но изключително опаснапричина за заболявания, най-вече на дихателната система. Основните промишленизамърсители са известни на всички бургазлии - „Лукойл – Нефтохим“ АД и „Кроношпан– България“ ЕООД.

Основниятзамърсител на въздуха с източник „Лукойл – Нефтохим“ АД – Бургас есяроводородът- Той е безцветен газ, по-тежък от въздуха, с остра, задушливамиризма. За щастие, се наблюдава тенденция за намаляване през 2013 г., на брояна взетите проби, които показват съдържание на този замърсител над нормата.

Основнитезамърсители на въздушната среда трайно са фините прахови частици, миризмите отпромишлените предприятия особено в някои от кварталите и автомобилния трафик. Другитеконстатирани замърсители са количествено незначителни – серен диоксид и стирен– по 1 анализ и о-ксилен – 5 бр. за годината.

В тази връзка,бургаскиятомбудсман – Таню Атанасов изрази мнение, че Община Бургас, съвместно с „Лукойл– Нефтохим“ и „Кроношпан“, трябва да се договорят за провеждане на здравенмониторинг на определени територии и населени места.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега