Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски майки между майчинството и кариерата

Бургаски майки между майчинството и кариерата

Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към работното място, политики на държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Това бяха част от темите по време на дискусия на тема „Жените – между майчинството и кариерата“, организирана от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център „Флора“ -Бургас.

Възможноститеза връщане на работа след майчинство, адаптация към работното място, политикина държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Товабяха част от темите по време на дискусия на тема „Жените – между майчинството икариерата“, организирана от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център„Флора“ -Бургас.

Много майки от морския град се включиха активно вдебатите, а някои от тях показаха как съчетават интересите си с майчинството,като присъстваха с децата си. Зам.-министърРусинова синтезира чрез презентация ключовите политики на социалнотоминистерство в посока по-ранно връщане на работа след майчинство. Ако жените севърнат преди детето им да навърши 12 месеца, те получават към заплата си 50% отобезщетението, които им се плаща от НОИ. Друг работещ вече механизъм е проектът„Родители в заетост“, като за Бургас броят сключени договори е 128.  Сред идеитена Министерството на труда и социалната политика са и нова директива засъвместяване на семеен с професионален живот, насърчаване на работодатели за организиранена места за занимание на деца.

Социалниятантрополог Харалан Александров направи анализ как се променя ролята на майкатав съвременното общество, обръщайки поглед и към историческите данни. Тойпосочи, че днес се следват няколко противоречиви модела за жената. „Ако искашда успееш, трябва да отложиш майчинството, тази теза битува в обществото. Вториятпарадокс е този на свободата. Модерният човек се чувства пълноценен, ако имаизбор. Майчинството обаче донякъде ограничава свободата. Съвременната жена следваконцепцията на „Тук и сега“, постоянното доказване, че си жив, най-вече чрезизползването и на социалните мрежи“.

Началникътна отдел „Здравеопазване“ в община Бургас Мая Казанджиева сподели наблюдениятаси за държавната институция като работодател на преобладаващ женски колектив - 77%от ръководните постове са за дами. Тя увери, че жените, сдобили се с дете,могат да разчитат на всички законови облекчения от Кодекса на труда, както и наекипно отношение и плавен преход към връщане на работа.

Администраторътна Фейсбук групата „Мамите на Бургас“, която наброява над 30 000 потребители- Ана Тевия, представи резултати от анкета „Какви трудности срещате следвръщането си на работа“ „45% от гласувалите жени са посочили, че срещат трудностис работното време. Едва 7% са посочили с намирането на работа, което означава,че свободни позиции има“, сподели Тевия. Тя изрази идея за седмична детскаградина – практика, която се е използвала в близкото минало.

По време на дабетите бяха и посочени предложения заданъчни облекчения на работодатели, които наемат на работа майки с малки деца.Участие в дискусията взеха и майки от Бургаска област и Сливен.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега