Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас посрещна Търновската конституция с военни почести и духова музика

Бургас посрещна Търновската конституция с военни почести и духова музика

Документът е част от изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция.

Бургас посрещна оригиналите на Търновската и Сребърната конституция с военни почести и духова музика. Двата ценни документа са част от изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция. Експозицията ще приема посетители до 8 май.

"Щастлива съм, че Бургас ще приюти тази българска реликва. Можем да се опрем на завещаните завети и да продължим напред" - заяви в приветственото си слово председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

Председателят на Държавна агенция "Архиви"- доц. Михаил Груев отбеляза, че двата ценни документа се пазят строго, но всеки, който е имал възможност да ги отвори, може да усети аромата на епохата, времето в което са подписани. Той подчерта, че оригиналите на двете конституции са показани само в София, Велико Търново и Бургас, като гостуването в морския град ще е последно.

Изложбата включва и лични вещи на един от най-ярките участници в Учредителното събрание - Петко Славейков. Сред изложените вещи на Петко Славейков са перо, с което е писал, сребърна кутия, сребърна чаша с чинийка, лъжица с инициалите му и броеница.

В изложбата са включени документи и снимки от Държавен архив - Бургас проследяващи присъствието на представител на Бургас в групата на депутатите "сираци" и информация за народни представители в Учредителното събрание с принос за развитието на града след Освобождението.

40 информационни табла проследяват хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията на Учредителното събрание. Значително място в изложбата е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори - Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др.

Показани са и документи и снимки, свидетелстващи за пътя на България през Съединението до обявяването й за Независимо Царство, уточняват от Общината.

В експозицията са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове - на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

На откриването на изложбата присъстваха зам.-областният управител на Бургaс, г-жа Севдалина Турманова, народни представители общински съветници, граждани и гости.Експозицията е организирана от Народното събрание на Република България, Община Бургас и Държавна агенция "Архиви".


За двете конституции:

- На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият ни основен закон, възродил България за нов политически живот след петвековното иго, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е написана в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа.

- С промените в основния закон, приети на 9 юли 1911 г., е издадена "Сребърната конституция", наричана така, защото нейната корица е изработена от ковано сребро с позлата. В нея има изменения, насочени към разширяване правата на правителството и на държавния глава, който официално получава титлата "цар на българите", като израз на стремежа към национално единение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега