Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас ще следва примера на градове като Генк, Глазгоу и Познан в европроект

Бургас ще следва примера на градове като Генк, Глазгоу и Познан в европроект

Бургас става част от проект "Природосъобразни решения за зелени градове - CONNECTING Nature", финансиран с европейски средства.

Бургас става част от проект "Природосъобразни решения за зелени градове - CONNECTING Nature", финансиран с европейски средства. Неговата цел е Европа да се превърне в лидер на иновативните, природосъобразни и модерни решения в градската среда.

Общината ни ще бъде част от проекта в ролята на "град-последовател" (английски превод "fast-follower city") и ще черпи идеи от знания и опит на градове като Генк, Глазгоу и Познан в разработването на иновативни "зелени" решения в градска среда, съотносими към нуждите на града. За прилагането им в българската реалност администрацията ще получи финансиране от  109 999,75 евро, посочват от Общината.

В проекта участие ще вземат партньори от Ирландия, Белгия, Полша, Германия, Словения, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Грузия, Армения и Обединеното кралство. Всички те ще търсят начини да "върнат" природата в града и да подобрят заетостта, удобството и функционалността на градовете.

Към момента, над 70% от населението на Европа живее в градовете и се очаква този процент да нарасне до 80% до средата на 21 век. Това означава 36 млн. нови граждани, които ще се нуждаят от дом, работа и грижи до 2050 год. Природосъобразните решения могат да се използват за справяне с много от предизвикателствата в градовете, като например непрекъснатото влошаване на  здравето на хората, унищожаване на природния потенциал и "услугите", които предоставя (чисти въздух, вода и почва), изменение на климата и застрашаващо увеличение на риска от природни бедствия.

Чрез проект Connecting Nature, партньорите от 13 града ще разработят иновативни природосъобразни решения за малки, средни и големи градове, които след това да се разпространят и сред други европейски градове. Например гр. Генк, Белгия (население 65 000 души) търси начини за превръщането на града от център на минната промишленост в център на устойчивата енергия.

В Познан, Полша (население 500 000 души), властите стимулират интереса на местното население като им дават възможност да предлагат и след това да гласуват за различни природосъобразни решение, които да се приложат в кварталите или целия град. Бюджетът на тази инициатива през 2016 год. е бил 3, 3 млн. евро. А в Глазгоу, Шотландия (население 600 000 души), местният съвет цели всеки гражданин да има достъп до зелени или водни пространства на най-много 400 м от мястото, където живее.

Петгодишният проект стартира на 1 юни, 2017 год.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега