Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Веса Тонова, Марта Петкова и Никола Хаджитанев в "Баядерка"

Веса Тонова, Марта Петкова и Никола Хаджитанев в "Баядерка"

Постановката е част от Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Едно от най-зрелищните балетни произведения – „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус, ще бъде поставено на 14 август от 20:30 ч. на сцената на Летния театър. Творбата, към която хореографите посягат изключително рядко заради високото ниво на изпълнение и огромният брой участващи балетисти, е постановка на Държавна опера - Бургас и дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, която в момента е част от екипа на бургаската опера.

Тонова ще влезе в ролята на баядерката Никия, а като нейната съперница, принцеса Гамзати, ще видим Марта Петкова. Воинът Солор, за чиято любов се борят Никия и Гамзати, ще бъде изпълнен от Никола Хаджитанев. Премиерата на постановката се състоя при огромен успех тази пролет в залата на операта, като в премиерния състав освен Веса Тонова влязоха Галина Калчева – примабалерина на бургаската опера, и Дойчин Дочев, познат не само у нас, но и на много международни сцени.

Тази постановка беше хореографският дебют на Веса Тонова. Примата продължава да присъства активно на сцената, като смело посяга и към режисурата на класическите балетни шедьоври. Преди „Баядерка“ тя има поставени хореографии на по-малки сценични творби. За постановката в рамките на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ тази година тя подбира двама изключително изявени балетисти за останалите две главни роли в балета.

 „Баядерка“ е създадена през 1877 година и жъне огромен успех още на премиерата си. Оригиналното произведение е в четири действия и седем сцени, но поради огромния ресурс, който изисква, почти винаги се поставя в съкратен вариант по версията на Кировския балет от 1941 г. Творбата е базирана на баладата на Гьоте „Богът и баядерката“, която пък е заимствана от древноиндийска творба.

Самата Сцена на сенките пък е вдъхновена от илюстрациите на Доре към „Рай“ на Данте Алигиери. Произведението е известно най-вече със сцената от Царството на сенките, призната в балетното изкуство за шедьовър в кордебалета. Едва след нейното създаване се появяват подобни по визия и значение сцени в другите образци на балетното изкуство.

Сценографията на бургаската постановка е на известния художник и сценограф Иван Токаджиев. Художник на костюмите е Цветанка Стойнова, чиито сценични тоалети са сред най-зрелищните в оперното и балетното изкуство в България.

 „Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност.

Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега