Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въвеждат нови образци на документите за изплащане на болнични и майчинство

Въвеждат нови образци на документите за изплащане на болнични и майчинство

От 1 юли влизат в сила изменения и допълнения в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

От 1 юли влизат в сила изменения и допълнения в Кодекса на труда, Кодексаза социално осигуряване и Наредбата за паричните обезщетения и помощи отдържавното обществено осигуряване (НПОПДОО), по отношение на отпуска ипаричните обезщетения на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, информират от Националния осигурителен институт (НОИ).

От 1 юлиправотона отпуск и обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е запериод от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късноот навършване на 5-годишната му възраст.Осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които не ползват отпуска илипрекъснат неговото ползване, ще получават 50% от полагащото сеобезщетение след изтичането на 90 дни от деня на предаване на детето заосиновяване до изтичане на 365 дни или навършване на 5-годишна възраст.

Утвърдени са нови образци на документите за изплащане напаричните обезщетения, приложения към НПОПДОО. На интернет страницата на НОИ врубриката „За потребителя“, подрубрики „Формуляри“, „Формуляри за временнанеработоспособност и майчинство“ ще се публикуват утвърдените нови образци назаявления-декларации и удостоверения за изплащане на паричните обезщетения ипомощи от държавното обществено осигуряване.

До 15 юли 2018 г. включително в НОИ ще се приемат старитеобразци на удостоверения за изплащане на парични обезщетения, отнасящи се запериоди преди 1 юли 2018 г. От 16 до 18 юли 2018 г. ще бъде преустановеноприемането на удостоверения поради актуализирането на програмните продукти исистеми, обслужващи приемането и валидирането на данни за изплащане напаричните обезщетения. След 18 юли 2018 г. ще се приемат само новите образци наПриложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО.

Изискванията към структурата, формата,използваните номенклатури и контрола на подаваните данни по новите образци сапубликувани в рубриката „Е-услуги“, подрубрики „За разработчици на софтуер“,„Електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения от ДОО“.Няма промяна в реда и начина на изчисляване и изплащанена паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, както ив срока за подаване на документите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега