Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гражданска инициатива предлага териториалните дирекции в Бургас да станат кметства

Гражданска инициатива предлага териториалните дирекции в Бургас да станат кметства

А кметовете - да се избират пряко от местното население.

Местна гражданска инициатива предлага сегашните Центрове за административни услуги (ЦАУ) в Бургас да станат районни кметства, а кметовете да се избират пряко от местното население, в рамките на местните избори. Комитетът, изготвил предложението, наброява 70 души, а негови съучредители и председатели са изявени общественици от политическия и културния живот в града - Даниела Божинова, Живко Табаков, Иво Баев, Митко Иванов, Стоян Грозев.  

Идеята на инициативата е в рамките на два месеца идеята да бъде популяризирана сред общностите в отделните райони, квартали и комплекси на града, а в началото на април предложението да бъде входирано за гласуване от Общински съвет. Според най-оптимистичния сюжет, ако предложението бъде прието, районирането можело да стане факт в рамките на две седмици и на изборите през октомври бургазлии да гласуват не само за кмет и общински съветници, но и за районни кметове, обясни Живко Табаков.

Юристът Иво Баев посочи, че градът ни напълно отговаря на законните изисквания за райониране, каквото има в София, Пловдив и Варна. Минималното население за обособяване на район било 25 хил. души, а само в ЦАУ "Възраждане" били регистрирани около 57 хил.

"Бургас става все по-голям като територия и население. Нашата идея отговаря и на идеята за децентрализация на властта и ще даде необходимите инструменти на местното управление да решава повече местни проблеми. Пряко избраните хора ще бъдат познати на местното население, ще бъдат по-добре информирани за проблемите и по-съпричастни към нуждите на района, отколкото на което и да било лице, спуснато отгоре", коментира още Баев.

Според Даниела Божинова, това ще се отрази добре и на изборния процес, давайки на избирателите по-добра представителност в местната власт. По думите й, промяна в разходите за данъкоплатеца нямало да има, тъй като съществуващият в момента щат щял да бъде преструктуриран. Възможно било дори оптимизирането на местната власт, имайки предвид числеността, необходима на едно централизирано управление.

Табаков подчерта, че внасяли предложението сега, "за да не бъде асоциирано то с предизборна платформа" на един или друг кандидат и посочи, че очаква подкрепата на независимите общински съветници, както и на БСП, имайки предвид, че идеята бе част от кандидат-кметската кампания на покойния Евгений Мосинов.

Колкото до мнозинството и ГЕРБ, от ръководството на гражданската инициатива проявиха известна доза оптимизъм, посочвайки че въпреки противопоставянето на районирането в столицата, например, изборните резултати показват, че формулата работела и в полза на управляващите. Освен това, тя щяла да даде шанс на активни, амбициозни и кадърни хора извън приоритетните фигури в листите да се изявят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега