Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Двама британци със съмнение за заразяване с легионерска болест в "Слънчев бряг"

Двама британци със съмнение за заразяване с легионерска болест в "Слънчев бряг"

Министерството на здравеопазването разпространи официална позиция по въпроса.

Има съмнения за двама туристи от Великобритания, починали от инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза след престой в КК "Слънчев бряг". Твърдението е разпространено от медии в Обединеното кралство. Министерството на здравеопазването разпространи официална позиция по въпроса. Ето какво гласи тя:

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания. Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др. Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10%. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

По отношение на конкретните случаи със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза, МЗ обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез „термален“ шок – с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т.н.)

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега