Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Две дела срещу журналист заради Фейсбук статус

Две дела срещу журналист заради Фейсбук статус

Какво може да се случи, ако някой журналист откаже да изтрие свой текст години след публикуването му, а после разкаже за странната молба във Фейсбук? Срещу същия журналист започва наказателно и гражданско дело. А по него да се случват абсурдни неща, след които е много възможно всичко да приключи с търсене на справедливост пред Европейския съд по правата на човека.

Какво може да се случи, ако някой журналист откаже да изтрие свой текст години след публикуването му, а после разкаже за странната молба във Фейсбук? Срещу същия журналист започва наказателно и гражданско дело. А по него да се случват абсурдни неща, след които е много възможно всичко да приключи с търсене на справедливост пред Европейския съд по правата на човека. Ето подробностите:

Журналистът е Божидар Божков, а повод за делата е негов Фейсбук статус, препечатан в няколко медии. Недоволен е Димитър Вергиев - бивш кадър на СИК в Бургас (пред Би Ти Ви той твърди, че е бил на трудов договор в организацията и е бил шеф на клона на СИК в града- бел. ред).

В социалната мрежа преди време Божков разказва как с него се свързва човек с молба да премахне от сървъра на вестник "Сега" негов текст, публикуван през 2011 година: "Приключения и интриги в Бургаския университет", свързан с начина, по който Вергиев е завършил Бургаският университет. Статията не е била опровергана от Вергиев.

В статуса си, Божков припомня част от материала и преразказва как Вергиев решава да стане студент в Бургаския университет, "където, изглежда, му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно". Посредникът казва на Божков, че Вергиев сега е уважан професор и иска да махне нещата, които има за него в интернет, за да разчисти миналото си.

След като Божков не изтрива старата си статия, Вергиев завежда дело срещу него през декември - наказателно за клевета и гражданско - за непозволено увреждане. Той е даден на съд не за постинга във Фейсбук, а като автор на публикация в бургаския новинарски сайт "Флагман".

Божидар Божков обаче никога не е давал позволение за препечатването на поста, нито работи във "Флагман". След подаването на исковете на Вергиев, системата за случайното разпределение на делата ги праща при ръководителя на наказателната колегия Светлин Иванов, а гражданското отива при ръководителката на гражданската - Анна Щерева.

Гражданското дело е спряно, докато тече наказателното. Щерева е една от съдиите, които преди 15 години участва в подписка срещу Божков. Той е поискал тя да не гледа неговото дело, но тя е отказала да се отведе.

По наказателното дело, Божков още на първото заседание се е опитал да предостави на съда официален документ от "Флагман", че никога не е бил техен служител, нито външен автор. Сайтът публикува неговият статус, като поставя заглавието.

Съдът приема всички искания на адвоката на Вергиев. Но на последното заседание отхвърля искането на Божков да бъде разпитана доц. Дидка Димитрова, която е преподавала на Вергиев и го е късала няколко пъти. При поредното му явяване той отново се проваля, но след като разбира оценката си удря пред всички студенти шамар на жената.

"Жената получи тогава подкрепа само от семейството си и някои по-смели медии. В университета я посъветваха да си мълчи, за да не петни името на един от "най-знатните" му студенти. Затова тя така и не подаде жалба в полицията, но съпругът й изпадна в тежка депресия, разболя се от скоротечен рак и не след дълго подир случката умря", пише в социалната мрежа Божков.

Съдът обаче не смята, че тя е важен свидетел. Според Божков обаче доцент Димитрова може да помогне за доказването на фразата: "бяха му обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно". Следващото заседание по делото е през април.

Божков е бил осъден за клевета през 2003 година, заедно с колежката му Катя Касабова за серия от материали. Тогава първата осъдителна присъда е произнесена от състав, в който влиза бившият заместник-министър на правосъдието и настоящ председател на Апелативния съд в Бургас - Деница Вълкова.

Впоследствие през 2011 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе, че двамата са наказани неправомерно. В решението си европейските съдии завяват, че наказанията на Божков и Касабова са били прекалени и непропорционални за вредите, които с публикациите си двамата са причинили на четиримата служители от инспектората по образованието в Бургас.

"Платиха ми 28 000 лева през 2011 година. Сега нещата са тръгнали пак натам и пак не искам да съдя страната си в Страсбург. Ще положа всички усилия, които имам, за да не ходя там. И дано не отида. Не ми е гордост, че съм осъдил страната си", коментира Божков пред "Дневник".

Източник: в-к "Дневник"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега