Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Детска съдебна зала вече и в Бургас

Детска съдебна зала вече и в Бургас

Съдебна зала за разглеждане на дела с участие на деца и стая за изслушване на дете откри Районен съд – Бургас. „Стаята за деца“ е разположена в съдебната палата на първия етаж - №111, в непосредствена близост до съдебната зала - №8.

Съдебна зала за разглеждане на дела с участие на деца истая за изслушване на дете откри Районен съд – Бургас. „Стаята за деца“ еразположена в съдебната палата на първия етаж - №111, в непосредствена близостдо съдебната зала - №8.

„Стаята за деца“ ще се използва за изслушване на дете,участващо в съдебна процедура, за провеждане на консултации между социаленработник и психолог с детето. В нея детето ще може да изчака в подходяща средасвоето или на негови близки явяване в съдебната зала. В залата ще се разглеждатдела, по които се засягат права и интереси на деца. В тези процеси всичкистрани следва да бъдат третирани като равни. При обособяването им са ползванимеждународният опит и стандарти, следва се принципът институциите и средата дабъдат дружелюбни за децата и техните родители.Наоткриването присъства Миглена Балджиева, ръководител на проект „Правосъдие –приятел на детето“, в рамките на който е осъществено адаптирането на дветепомещения. Гости бяха съдията от Семеен съд - Лондон Ник Крайтън, Джил Тимис –социален защитник в Лондон, съдия Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд– Бургас, съдия Яна Колева – председател на Районен съд – Бургас изаместник-председателите на двата съда.            

„Очаровании впечатлени сме от стаята. Много е важно децата, които участват в съдебнипроцедури да се чувстват максимално комфортно, да не се усещат застрашени“,поздрави домакините съдия Крайтън. Г-жа Тимис допълни, че в тази топла иприятна стая децата трябва да се почувстват удобно, преди да започнат да сезанимават с трудните въпроси.           

Оборудванетона съдебната зала и стаята за деца е изпълнено в рамките на проект „Правосъдие– приятел на детето“, в който Районен съд – Бургас участва като пилотен съд. Тойсе финансира от фондация „ОАК“ и Българо-швейцарската програма засътрудничество. Основната му цел е да се осигури спазване на правата на дететопреди, по време и след приключване на съдебното производство в областта награжданското правораздаване чрез въвеждане на минимални стандарти, коитогарантират правосъдие – приятел на детето и обучение на магистрати, разглеждащиграждански дела.           

Попроекта са разработени и две нови иновативни услуги в подкрепа на децата итехните родители – „Информационна програма за родители“ и „Контактен център задеца и родители“, които ще бъдат предлагани от Център за обществена подкрепа –Бургас към Община Бургас. Идеята на проекта е след пилотното тестване напроцедурите те да бъдат предложени на Агенцията за социално подпомагане и наВисшия съдебен съвет за въвеждането им в цялата страна.            

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега