Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Децата и грипа - 5 важни съвета от педиатрите

Децата и грипа - 5 важни съвета от педиатрите

Какви мерки да вземем, ако малчуганът се е заразил с грип?

Грипната вълна вече започна и заболеваемостта от грип и други вирусни инфекции наближава своя пик. Очаква се епидемични стойности да бъдат достигнати в началото до средата на февруари. Симптомите на грипа са висока температура, която може да достигне до 40 градуса, болка по мускулите, по ставите, болки в гърлото, суха кашлица, обилни секрети от носа. 

Вирусите са най-опасни за хората с хронични заболявания, но също толкова и за децата. Причините за това са няколко. На първо място - те представляват и най-рядко ваксинираната част от обществото, а учебните занятия в затворени помещения предполагат по-голям риск от заразяване-Освен това те са и по-склонни към усложнения заради по-крехкия си организъм.

В този ред на мисли, педиатрите отвъд океана напомнят следните пет съвета към родителите в сезона на грипа:

1. Най-важното е да различаваме настинката от грипа. И двете са причинени от вируси, но докато настинката се развива бавно, в рамките на няколко дни, то симптомите на грипа връхлитат изведнъж, но с много по-голяма сила, обяснява д-р Дан Бренан пред WebMD. Често срещани симптоми са висока температура, болки в мускулите и ставите, умора, сънливост, хрема, кашлица, главоболие, загуба на апетит.

2. Овладейте симптомите! Ако детето има опасно висока температура и не можете да се обърнете към лекар веднага, можете да вземете мерки като му дадете подходящ за възрастта му медикамент. Най-разпространените са тези на базата на ибупрофена. Сравнително безопасни са и медикаментите против кашлица и болно гърло като сироп и таблетки за смучене. Добре е обаче да се консултирате с лекар или фармацевт, преди да изберете продукт.

3. Потърсете лекарска помощ при първа възможност. Най-уязвими към усложнения са децата под 5-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания. Но дори при първоначално леки симптоми, липсата на правилно лечение може сама по себе си да доведе до усложнения. Следете състоянието на малчугана и при засилване на симптомите или липса на подобрение, посетете отново педиатъра си.

4. Ако детето няма апетит, не го принуждавайте да яде, но се постарайте да е добре хидратирано. Това е особено важно, ако сред симптомите са висока температура, повръщане и диария. Чай, сок, супа, бульон ще помогнат да избегнете обезводняването. Ако детето е сънливо, не се притеснявайте да го събудите, за да му дадете малко вода или друга напитка.

5. Грипът е силно заразен. Освен това може да оцелее до 24 часа извън тялото. Затова е от особена важност да спазвате строга хигиена. Сополивите кърпички трябва да се изхвърлят веднага, кърпи и чаршафи да се перат регулярно. Същото важи и за ръцете на детето, както и за Вашите. Импровизираната “карантина” може да приключи едва след като детето не е имало висока температура в рамките на едно денонощие, без да взема медикаменти. Тогава се смята, че то вече не е заразно, дори да има остатъчни симптоми.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега