Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес отбелязваме Летен Никулден

Днес отбелязваме Летен Никулден

На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Смята се, че е починал през 342 г. в Мира.

През 1077 година градът му бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът се явил в съня на един свещеник от Бари и му поръчал да пренесе мощите му в своя град. Това се случило на 9 май 1087 година. През 1139 година местното население построило и храм в чест на светеца. Останките на Свети Николай се съхраняват там и до днес.

Ден преди големия празник, в Бургас пристигна частица от мощите на Свети Николай. Те бяха посрещнати в храм „Свети Никола“ в бургаския комплекс “Меден рудник” по случай 10-годишнината от първата копка на църквата и полагането на основния камък през 2008 година.ощите ще останат в храма до неделя, 13 май 2018 г, когато ще бъдат изпратени по същия тържествен начин.

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не бива да се работи, за да не ни накаже светецът с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Св. Николай. По някои земи организират молебени за дъжд, който да даде сили на реколтата, а празникът е известен като Сухи Свети Никола. Сред най-известните обичаи е “Пеперуда” - общността избира малко момиченце, задължително сираче, което трябва да трогне небето и да измоли дъжд.

На днешния ден празнуват всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо. Екипът на “PoligrafF” честити празника на имениците, моряците, рибарите, банкерите и бургазлиите! Бъдете здрави и благословени!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега