Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес откриват ловния сезон за прелетен дивеч

Днес откриват ловния сезон за прелетен дивеч

Във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете, всички ловци преминават специален инструктаж.

Днес откриват ловния сезон за прелетен дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев даде начало на лова в 9:00 в землището на село Баново, община Суворово, област Варна. Във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете, всички ловци преминават специален инструктаж.

И тази година ще важат определените дневни норми за отстрел от един ловец, които са до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя.

Груповото и индивидуално ловуване ще се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници само през деня – един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.

Ще продължат проверките от страна на отговорните институции за строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и поднормативната уредба. Ще се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната и за недопускане на разпространението на вируса на АЧС, със заповед от 5 август 2019 г. на министъра на земеделието храните и горите се забранява ловът в ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около обявени случаи на африканска чума по дива свиня.

Наложените мерки за забрана и ограничения на лова ще се променят от изпълнителния директор на БАБХ по предложение на изпълнителния директор на ИАГ за всяка определена инфектирана зона.

С цел предотвратяване разпространението на заболяването, в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.

Заради очаквано засушаване и високи температури през август се забранява и паленето на огън в горите, освен на определените за целта места.

За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци  стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега