Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До края на месеца преминаваме безплатно по "Дунав мост 2"

До края на месеца преминаваме безплатно по "Дунав мост 2"

Движението по Дунав мост 2 ще бъде безплатно за всички превозни средства до 00.00 ч. на 01 юли 2013 г. За това се договориха министър-председателят на Република България Пламен Орешарски и румънският му колега Виктор Понта на вчерашното събитие за откриване на съоръжението.

Движението по Дунав мост 2 ще бъдебезплатно за всички превозни средства до 00.00 ч. на 01 юли 2013 г. За това се договориха министър-председателятна Република България Пламен Орешарски и румънският му колега Виктор Понта навчерашното събитие за откриване на съоръжението.

На официалната церемонияприсъстваха още председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът натранспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, министърътна транспорта на Румъния Релу Фенекиу, Мугур Изъреску, министър-председател наРумъния в периода 1999 – 2000 г., европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, членове на правителствата и народни представителиот двете страни, експерти, които са работили по проекта през годините и др.      

Министър Данаил Папазов еразпоредил да бъде създадена организация мостът да бъде достъпен за всичкижелаещи пешеходци. Според прогнозите се очаква общо 415 000 превознисредства да преминат през моста през първата година след отварянето му, откоито 186 000 коли, 20 000 автобуса и 209 000 камиона, както и 4 745 влака вдвете посоки, от които 730 пътнически влака и 4 015 товарни влака. В края напериода (2030 г.), броят на товарните влакове в двете посоки се очаква дадостигне 8 504. Очаква се да се генерира трафик и от Гърция, Турция, Македонияи съседния район на Сърбия. 

По време на официалната церемония,премиерът Пламен Орешарски изрази надежда, че отварянето на моста е предпоставкада бъде изградена по-бързо и довеждащата инфраструктура до съоръжението. Подумите на председателя на Народното събрание Михаил Миков, мостът е не самовръзка между жителите на два града, но превръща Видин в кръстопътна точка накартата на Европа. 

Комисарят Хаан благодари набългарските и румънските управляващи през годините, че успяха да завършатмоста, да учредят на време дружеството, което ще го управлява и още от утре дапуснат трафика по него. Той отбеляза, че съоръжението свързва два отнай-бедните региони в Европа и е убеден, че след няколко години ползите отмащабния инфраструктурен обект ще бъдат усетени. 

От своя страна, румънският премиерВиктор Понта отбеляза, че за 2000 години в района на река Дунав са изграденитри моста, така че днешният ден е исторически момент. Той изрази надежда, чебългарската и румънската страна са извлекли поука от този проект и вбъдеще щеработят по-бързо и още по-успешно за реализацията на подобни съвместниинициативи.  Лентата на съоръжението бепрерязана от двама строители – един българин от Видин и един румънец отКалафат, които са работили на съоръжението от самото му стартиране.  

Общата сума на средствата отбезвъзмездните помощи и заемите възлиза на около половин милиард лева и те саусвоени изцяло. При изпълнението на проекта бяха преодолени редица трудности. Отбългарска страна той се изпълняваше при условията на 14 договора (6 зафинансиране, 2 за строителство, 3 за надзор и управление и 3 с румънскатастрана за строителство в граничната зона). Отделни договори за строителство инадзор на инфраструктурните връзки на румънския бряг бяха сключени иизпълнявани от румънската страна. И двете страни трябваше да преодолеят не саморазличията в законодателствата, но и неблагоприятните ефекти на задълбочаващатасе обща икономическа криза. 

Проектът за изграждането накомбинирания пътен и железопътен мост на река Дунав при Видин – Калафат еуникален не само на регионално, но и на европейско ниво. Общата дължина напътната част на моста е 1391 m, а на железопътната – 1791 m.   Конструкцията на моста е уникална и се състоиот три части: железопътна естакада на десет отвора по 40 m и обща дължина 400 m,мост над неплавателната част на река Дунав на осем отвора по 80 m и такъв надплавателната част на река Дунав на пет отвора, три от които по 180 m. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега