Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕП гласува за по-ниски такси за плащане в евро в страните членки извън евро зоната

ЕП гласува за по-ниски такси за плащане в евро в страните членки извън евро зоната

Темата за превалутирането и банковите такси ще бъде гласувана на 14 февруари.

Ако живеете във Финландия и закупите чифт обувки от Италия, таксата за плащането ще бъде същата като за местен превод, което в много случаи означава, че тя е нула. Ако обаче живеете в България и искате да поръчате същите обувки, плащане в евро за Италия може да Ви струва между 15 и 24 евро, сочат данните на Европейската комисия.

За да улесни европейските граждани извън Евро зоната, ЕП ще гласува нови правила, които ще гарантират ниски такси за плащания в евро навсякъде в ЕС и ще подобрят прозрачността на таксите за превалутиране при плащания от една валута в друга. Текстовете ще бъде подложени на гласуване през идната седмица, на 14 февруари.

Промените в законодателството ще изравнят таксите, начислявани за изпращане или получаване на евро от банки и други доставчици на платежни услуги в страните извън евро зоната, с таксите за плащания в местната валута. Това ще направи плащанията в евро по-достъпни, ще стимулира потребителите да пазаруват от чужбина и ще намали разходите за бизнеса.

Законодателните промени се стремят също така да направят по-прозрачни таксите, които се събират при преминаването от една валута в друга при платежни операции. Ако един германец например иска да плати с карта в ресторант в Полша, обикновено той ще бъде попитан дали иска да направи плащането в евро или в местната валута (злоти). Ако той избере плащане в злоти, превалутирането ще бъде извършено от неговата банка; ако предпочете плащане в евро, услугата може да бъде предоставена от банката на ресторантьора.

Таксите, които клиентът ще плати, ще бъдат различни в двата случая, но ако липсва ясна и сравнима информация, разходите му могат да бъдат много по-високи от необходимото, обясняват от пресцентъра на ЕП.

Измененията в законодателството налагат изискване за предоставяне на потребителя на избор между всички възможни алтернативи за превалутиране. Потребителят трябва да разполага с данни за общите разноски при всяка една опция и те трябва да бъдат представени по ясен и неутрален начин преди извършването на самата транзакция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега