Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Европейската комисия призовава за пазарни цени на тока в България

Европейската комисия призовава за пазарни цени на тока в България

Европейската комисия призова цените на тока в България да бъдат определяни от пазара, както и да бъде осигурена независимост на ДКЕВР.

Европейската комисия призова цените на тока в България да бъдат определяни от пазара, както и да бъде осигурена независимост на ДКЕВР. В отговор на въпрос на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, посочи, че тези въпроси са били обсъдени в доклад на комисията за нашата страна, публикуван миналата година, предаде БТА.

ЕК и комисарят Йотингер бяха сред първите, които заявиха, че покачването на цените на електроенергията ще се превърне в проблем за потребителите и че сред тях ще има хора, които няма да могат да си плащат сметките, посочи Холцнер. Тя добави, че настоящото положение не е добро и за дружествата, ако цените на тока постоянно нарастват.

"Нашият отговор е, че ако има пазар и той работи, тогава имаме и най-добрата възможна цена. Това не означава непременно, че цените биха се понижили, но увеличенията не биха били така остри", уточни говорителят.

През миналата година за България издадохме доклад, в който посочихме два проблема - единият от тях бе пазарът за електричество на едро, който не е напълно либерализиран, има квоти, има играч в господстващо положение, няма свободни цени, отбеляза Холцнер.Тя цитира данни, според които цените биха били много по-ниски, ако пазарът на енергия в ЕС е изцяло свободен.

За последните три години наблюдаваме общо повишение от 3,4 на сто на стойността на тока, при петрола - 14 на сто, а при газа - 10 на сто, уточни говорителят. ДКЕВР, която определя цените, трябва да бъде напълно независима, добави Холцнер, посочвайки втората препоръка за България. "ЕК би предпочела в България цените на тока за предприятията и за крайните потребители да не бъдат регулирани, а пазарно определени, като регулациите да засягат само тесен кръг от граждани", уточни тя.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега