Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Европейската комисия се намесва в казуса КТБ

Европейската комисия се намесва в казуса КТБ

Европейската комисия открива процедура за нарушение срещу Република България за нарушние на принципа за свободно движение на капитали във връзка с казуса КТБ. Комисията вече е изпратила официално уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври.

Европейската комисия открива процедура за нарушение срещу Република България за нарушние на принципа за свободно движение на капитали във връзка с казуса КТБ. Комисията вече е изпратила официално уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври.

Реакцията на Европейската комисия е свързана с блокирането на финансовите средства на вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД и Търговска банка „Виктория“ ЕАД. Според европейското законодателство са забранени ограниченията върху движението на капитали и върху плащанията между държавите членки и между държавите членки и трети страни. Блокирането на средствата, вложени във въпросните две финансови институции е в разрез с този принцип.

Липсата на достъп на вложителите до авоарите им е в разрез с директивата относно схемите за гарантиране на депозити и е причина Комисията да вземе мерки срещу страната ни. Според българското законодателство, изплащането на личните средства е възможен само при отнемане на лиценза на въпросната финансова институция. В европйското законодателство такова изискване няма, а то е приоритетно пред националното.

Според ЕК, настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България и да се окаже пагубно за банковата система. В тази връзка, европейският орган ще се намеси в разрешаването на казуса, за да се излезе от настоящия проблем.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега