Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Епизоотичната комисия разпореди мерки за ограничение на заболяване по говедата

Епизоотичната комисия разпореди мерки за ограничение на заболяване по говедата

Към момента регистрирано огнище на заболяването има в Одрин.

Областната епизоотична комисия разпореди мерки занедопускане разпространяване на заболяването нодуларен дерматит на териториятана област Бургас. Заседанието се проведе в Областна администрация Бургас. Къммомента регистрирано огнище на заболяването има в гр. Одрин, Република Турция.

Мерките,които комисията разпореди са забрана за провеждането на пазари и изложби наедри преживни животни (ЕПЖ) в общините на територията на областта. В тринадесеттеобщини също ще бъдат проведени общинските епизоотични комисии, а кметовете икметските наместници трябва да уведомят собствениците на животновъдни обекти, вкоито се отглеждат ЕПЖ, за възникналото заболяване.

В обектите намиращи се в20-километровата гранична зона с Република Турция животните следва да сетретират с инсектицидни препарати с репелентно действие. Всички собственици наедри преживни животни трябва незабавно да информират обслужващия обектаветеринарен  лекар и официалния  ветеринарен лекар на съответната община присъмнение за болестта. Предприетите мерки предвиждат и засилен контрол поизвършваната дезинфекция на транспортните средства, които влизат  от Турция.

Заболяванетозапочва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) сдиаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта наглавата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно заболестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайницитена животните.

"След доклада на Областна дирекция по Безопасност на храните стана ясно, че заболяването не се предава на хората", коментира заместник областния управител Севдалина Турманова.

Възприемчивикъм заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска.Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти,безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренасясе чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез вектори (кръвосмучещинасекоми).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега