Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Задължителни храни в детското меню през зимата

Задължителни храни в детското меню през зимата

Когато става дума за децата, златното правило гласи „баланс и разнообразие“!

Зимата все по-удобно се настанява по нашите ширини, носейки със себе си сняг и ниски температури. В тези последни седмици от годината, когато усещаме как времето застудява, е моментът да се настроим за предстоящите месеци, в които вирусите на настинките и грипа ще дебнат цялото семейство. 

Лекарите почти ежедневно ни напомнят, че трябва да спазваме строги правила за лична и домашна хигиена, както и че трябва да се придържаме към по-здравословен хранителен режим. Когато става дума за децата, златното правило гласи „баланс и разнообразие“, посочват експертите от Детска кухня „Ам-Ам“.

„Вече имаме достъп до всякакви продукти, пресни и замразени плодове и зеленчуци с високо качество, през цялото време. Това е от огромно значение, за да не се нарушава здравословният режим на детето“, коментират бургаските специалисти по детско хранене, чийто дългогодишен опит показва, че комбинацията от сезонни продукти, типични не само за студените месеци, е най-добрият начин да запазим здравето и тонуса на малчуганите.

Що се отнася до рецептите, през зимата е важно децата да консумират разнообразие от богати на зеленчуци супи. Топлата храна въздейства на кръвоносната система и спомага за подсилване на естествените съпротивителни сили, а изобилието от витамини и минерали оказват благотворен ефект върху имунната система. „Старата приказка за пилешката супа изобщо не е мит, а доказан факт“, посочват от Детска кухня „Ам-Ам“ и съветват родителите и децата да приемат поне една порция супа на ден.

Колкото до самите продукти, един от най-важните елементи в детското хранене през зимата е витамин D. Обикновено той се синтезира в тялото при излагане на слънце. Поради оскъдността на лъчите през студените месеци, често организмът ни не може да си го набави по друг начин, освен чрез храната. Това обуславя и статистиките за огромния брой европейци, които страдат от дефицит на витамин D.

Затова е важно да наблегнем на разнообразие от продукти, съдържащи ценния нутриент, особено когато става дума за децата. Такива са спанакът, мазните риби, варивата, зърната и семената, овесените ядки, както и, разбира се, млякото и млечните продукти. „Стига детето да няма алергия, то трябва да приема прясно, кисело мляко и сирена, които са важни и заради пробиотичните си свойства. Те също имат отношение към правилното функциониране на имунната система“, посочват нутриционистите от „Ам-Ам“.

Картофите неслучайно са основен елемент от зимното меню. Освен че са траен продукт, който навремето се е съхранявал лесно през студените месеци, всъщност те имат няколко положителни свойства. Освен че ни дават енергия и имат добра хранителна стойност, те съдържат и два важни за имунитета елемента – витамините C и B6.

„С-то“, което от деца знаем, че е задължителен елемент през зимата, се намира в изобилие и в чушките, спанака, зелето, както и в магданоза. Богати на този нутриент са и карфиола и броколите. Те са богати и на фибри, които спомагат за правилното храносмилане. То, от своя страна, също играе важна роля в поддържането на естествените съпротивителни сили на организма.

Колкото до витамив В6, той участва в почти 200 биохимични реакции в организма ни и една от основните му функции е именно да поддържа имунната система като подпомага производството на антитела. Този витамин се намира и в бананите, птичето месо, зърното и овесените ядки, морковите, спанака, граха, авокадото и др.

Витамин А също е задължителен за всяко здравословно меню, особено през зимата. Той също подпомага имунната система, участвайки в изграждането на Т-клетките. Организмът ни си го набавя от храни като морковите, спанака, чушките, тиквата, мандарините, както и от някои меса и риби, млечни продукти.

В сезона на грипа е важно да поддържаме и нивата на цинк. Този елемент е необходим за функционирането на 300 ензима в тялото ни и има свойството да блокира размножаването на вирусите в организма. Поради тази причина е незаменим в запазването на имунитета. Цинк се съдържа в граха, лещата, някои семена и ядки, млечните продукти, телешкото, картофите, зеления боб, какаото.

Желязото също е от огромно значение, тъй като участва в доставянето на кислород до клетките. Освен във всеизвестния спанак, желязо има и в броколите, бобовите растения (зелен боб, грах, леща, нахут), птичето месо, киноата,

Колкото до плодовете, зимата е сезонът на ябълките, крушите и дюлите. Те съдържат разнообразие от ценни нутриенти, сред които са и флаваноидите. Неслучайно тези плодове присъстват в традиционните източни медицини именно като лек срещу инфекции на дихателните пътища.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега