Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започна реставрацията на остров "Света Анастасия"

Започна реставрацията на остров "Света Анастасия"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът Димитър Николов и шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров инспектираха започналата реставрация на остров “Света Анастасия”.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът Димитър Николов и шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров инспектираха започналата реставрация на остров “Света Анастасия”.

Проектът е на стойност 5.5 милиона лева, част от които са предназначени за ремонт на Мостика на бургаския плаж и за покупка на туристическо корабче. “Надявам се до април следващата година да приключим със строително-монтажните дейности, за да покажем новата атракция през летния туристически сезон”, заяви кметът Николов.

“Това е един от най-интересните и нестандартни проекти, които изпълняваме по Оперативна програма “Регионално развитие”. През следващия програмен период искаме да продължим с още такива, които да развиват туризма и регионите”, добави министър Павлова.   Дейностите по реставрация и адаптация на културно – историческото наследство на остров „Света Анастасия” включват:  

* Архитектурно-строителни работи, реставрация на стенописите и останалите художествени ценности в църквата “Света Анастасия” при максимално опазване на нейната автентичност.  

* Реставрация и адаптация на Голяма манастирска сграда (Манастирски метох). Проектът предвижда извършването на необходимите строително-монтажни работи  за възстановяване физическото състояние на сградата, с цел превръщането й в музей за широк обществен достъп. На първия етаж в източната половина ще има три стаи тип “Монашеска килия”.  

* Реставрация, адаптация и социализация на малка манастирска сграда (къща за гости).  

* Реставрация,  адаптация и социализация на манастирска магерница. Проектът предвижда на мястото на манастирската магерница да бъде обособен ресторант „Сто години назад”.   

* Реконструкция на трафопост и хидрофор, обособяване на манастирска лекарна, където да се предлагат продукти от билки, тинктури, природни сокове или сушен микс от диви плодове и мед по стари манастирски рецепти.  

* Обособяване на площадка за анимация. В надлъжната ос на църквата, западно от съществуващата алея и в непосредствено съседство с „Манастирската лекарна”, е устроена открита площадка за анимации, камерни представления и други изяви. Внимателно вписана в естествените форми на терена, засенчена от съществуващите саморасли и оцелели на суровия климат дървета, тя е уютно, спокойно и многофункционално открито пространство.  

* Атрактивно експониране на природни феномени и атракции. Остров “Света Анастасия” е една от най-големите естествени мидени плантации в Черно море и е уникален природен феномен, предлагащ различни естествени скални образувания с възможности за атрактивна туристическа интерпретация.

С тези скални образувания („Гъбата”, „Вкамененият пиратски кораб”, „Вратата”, “Дракона”) са свързани и поредица легенди, които придават допълнителна атрактивност на обекта като туристическа дестинация. С цел атрактивно експониране на гореописаните скални образувания, проектът предвижда изграждане на художествено осветление, което ще подсили самобитната атмосфера и дух на острова.   “Ще покажем цялата история на “Света Анастасия” – от времената на пиратите, които оттук са дебнели корабите в залива, до затвора, който е функционирал тук през първата половина на 20 век.

Ще оправим и пристана, за да подобрим драстично достъпността”, каза още кметът Николов. По време на проверката Лиляна Павлова успя да се запознае с един от туземните обитатели на острова – неотдавна излюпена костенурка-бебе. Животинчето пък се сдоби с кръстник-министър и името Анастасия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега