Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започна 60-ото юбилейно издание на "Яворови дни" - Поморие

Започна 60-ото юбилейно издание на "Яворови дни" - Поморие

Празниците бяха официално открити от кмета Иван Алексиев.

Струва си да се попитаме: трябва ли да мислим Вазов само като роден в Сопот и какво би бил той без да имаше година и половина в Берковица; а Вапцаров без трите години в Кочериново; а Ботев без да беше спрял за година в Браила? Геният на Пейо Яворов се ражда в Анхиало! Анхиало дава шанс на поета да съчетае своето творческо съзряване с всички основни мотиви, които ще моделират сетнешния му почерк. Това бе част от словото, което проф. Цветан Ракьовски от Югозападен университет – Благоевград изнесе вчера по повод откриването на „Яворови дни” – Поморие 2018.

140 години след рождението и 104 години след смъртта на Яворов, от 10 до 14 юли морският град отбелязва 60-я юбилей на литературните празници в памет на поета. Празниците бяха официално открити от кмета Иван Алексиев, който изрази благодарност към НЧ „Просвета 1888” и към всички, които години наред полагат усилия, за да издигнат „Яворови дни” от един конкурс по рецитаторско майсторство до истински национални празници на духа и душата.

За заслуги в реализирането на ежегодното събитие кметът Иван Алексиев връчи дипломи и статуетки на: Министерството на културата, доц.д-р Елка Трайкова от Института за литература при БАН, преподавателите в СУ „Иван Вазов” Поморие Мариана Маринова и Петя Казакова, драматурга в Народен театър „Иван Вазов” Мирела Димитрова, председателя на НЧ „Просвета 1888” Милчо Талев и проф. Димитър Михайлов от Великотърновския университет. Кметът на община Поморие също бе удостоен за приноса си към годишнината. Посмъртно отличие беше присъдено и на актрисата Маргарита Гюрова.

В пространството до магичните Яворови скали топли приветствия за организацията и провеждането на празника поднесе заместник-министърът на културата Румен Димитров. Той прочете и поздравителен адрес от министър Боил Банов. За поредна година събитието бе уважено и от кмета на община Чирпан Кичка Петкова и заместник-кметовете Генов и Димитрова.

Часове преди официалното откриване в храм „Свето Рождество Богородично” беше прочетена заупокойна молитва за душата на поетичния гений, а във фоайето на НЧ „Просвета 1888” жители и гости на Поморие имаха възможността да се докоснат до уникалната изложба „Път, на който не съзирам края…”. Временната експозиция от 18 пана и 18 оригинални предмета, реликви от живота на Пейо Крачолов, представиха директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и главният уредник на Къщата музей „Яворов” Иво Милтенов.

Вечерта завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета и със спектакъла на ДТ „Гео Милев” Стара Загора „За сушата и сватбите”.

Вижте как продължава програмата от днес до 14-и юли:

11 юли  2018 г. /сряда/
18:30 ч. – “От другата страна” – изложба живопис на Милчо Талев в ГХГ “Дечко Стоев”. Представя проф. Иван Маразов
20:30 ч. – Концерт на DESTINY QUARTET – Гергана Алексиева, Звезделина Халтъкова, Ивелина Туджарова и Лора Табакова в Читалище „Просвета 1888“

12 юли 2018 г. /четвъртък/
18:30 ч. – “СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии” – от Мирела Иванова. Представя доц. д-р Елка Трайкова в ГХГ “Дечко Стоев”
20:00 ч. – “Подвигът и другите обикновени неща” – документален филм в Читалище „Просвета 1888“. Представен от Георги Икономов, Валери Яков и проф. Михаил Неделчев

13 юли 2018 г. /петък/
10:00 ч. – Национален рецитал-конкурс – I кръг в Читалище “Просвета 1888”
18:00 ч. – “Паметта за Яворов: места, години, дати, събития, книги” – юбилейна научна конференция в Читалище „Просвета 1888“ с участието на проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Елка Трайкова,  Мирела Иванова, Катя Зографова, проф. Цветан Ракьовски и проф. Димитър Михайлов.. Представяне на сборниците “Прослава на Яворов в Анхиало” и “Слова за Яворов”
21:00 ч. – “Орисан с незабрава…” – мултимедиен спектакъл в Читалище „Просвета 1888“. Режисьор Христо Симеонов

14 юли  2018 г. /събота/
18:00 ч. – Документална изложба “60 години Яворови дни” – НЧ “Просвета 1888”. Иван Гранитски представя сп. “Везни” и антологията “Ще дойдеш ти”
19:00 ч. – Национален рецитал-конкурс в Читалище „Просвета 1888“ – заключителен етап. Музикална пауза. Връчване на наградите от Националния конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега