Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Иновативна за България "зелена" детска градина ще отвори врати в "Меден рудник"

Иновативна за България "зелена" детска градина ще отвори врати в "Меден рудник"

Иновативна за България "зелена" детска градина ще бъде изградена в бургаския квартал "Меден рудник", съобщават от Община Бургас. Тя ще бъде построена по модела на така наречената "пасивна къща" и ще отговаря на енергиен клас А. Проектът за детското заведение е готов и предстои кандидатстване за финансиране по европейските програми.

Иновативна за България "зелена" детска градина ще бъде изградена в бургаския квартал "Меден рудник", съобщават от Община Бургас. Тя ще бъде построена по модела на така наречената "пасивна къща" и ще отговаря на енергиен клас А. Проектът за детското заведение е готов и предстои кандидатстване за финансиране по европейските програми.

"Пасивните" сгради задоволяват преобладаващата част от нуждите си от топлинна енергия чрез пасивни източници - слънчева енергия, отделена топлина от обитатели и уреди. Именно това е причината за високия енергиен клас.

"Меден рудник" е най-подходящото място за изграждането на новата детска градина заради огромния брой млади семейства с деца. Заведението ще бъде разположено непосредствено до новооткрития плувен комплекс в районния център на квартала, съобщи кметът на Бургас - Димитър Николов.

Той уточни, че в проекта са приложени всички съвременни иновативни решения, свързани с енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане; използване на възобновяеми източници на енергия за отопление/охлаждане; въвеждане на системи за управление на консумацията на енергия в сградата; системи за оползотворяване на дъждовната вода за поливни нужди; ефикасна система за управление на отпадъците - разделно събиране и компостиране.

Детската градина ще се отличава от останалите както по външния си вид, така и по организацията на вътрешното пространство. Философията на проекта е насочена към създаването на архитектурни пространства, провокиращи развитието на различен вид пространствено мислене при децата и избягване на утвърдената унификация при изграждане на подобен вид сгради.

Предвижда се детската градина да се построи на два етапа. В първия ще се реализират 3 градински групи с по 26 деца и 1 яслена група с 20 деца. За да бъде използван потенциала на имота максимално, в следващия етап се предвижда обособяване на още две градински групи с по 26 деца. Така постепенно ще се достигне пълният планиран капацитет от 150 деца.

Проектът предлага обособяването на помещенията за всяка група да бъде осъществено в самостоятелен обем, което дава възможност на всеки един от тях да има ориентация на дневни и спални помещения към благоприятните посоки юг, изток и запад. Леглата на децата ще бъдат ситуирани така, че да получават много слънчева светлина.

В проекта са заложени три свързани двуетажни корпуса. Планирани са 6 отделни детски площадки за всяка група - отделени една от друга с жив плет, игрище за мини футбол и баскетбол, опитна (зеленчукова/цветна) градинка, озеленяване и кътове за отдих. За направата им ще бъдат максимално използвани естествени материали, за да се чувстват децата възможно най-близо до природата.

Специалистите вече разработват и специална програма, по която ще бъдат обучавани децата там. Тя ще е свързана с опазване на биоразнообразието. Предвидено е в нея да бъдат включени преподаватели от Дружеството на защита на птиците, както и от други екологични организации, които да възпитават децата в любов към природата. Разработва се специално меню, което ще включва здравословна храна с биопродукти.

Отоплителната инсталация е водна, с принудителна циркулация. Топлоносителят е гореща вода с температура 70/50° С. Предвидена е и инсталация със слънчеви колектори с целогодишен режим на работа. Водата за битово горещо водоснабдяване се осигурява чрез бойлери, които са свързани с колекторите в котелното и със слънчевите колектори.

През последните няколко години Община Бургас успя да обнови 32 от 34-те си стари детски градини. Строителството на нови ще продължи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега