Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Интернет търговците също са длъжни да спазват стандартите за безопасност на стоките

Интернет търговците също са длъжни да спазват стандартите за безопасност на стоките

Онлайн търговците също са длъжни да се съобразяват с установените изисквания относно безопасността на стоките. А когато за дадена стока бъде доказано по безспорен начин, че е опасна, потребителят има право директно да поиска връщане на парите, защото е бил поставен в риск. Това обясни по телевизия Bulgaria ON Air Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Онлайн търговците също са длъжни да сесъобразяват с установените изисквания относно безопасността на стоките. Акогато за дадена стока бъде доказано по безспорен начин, че е опасна,потребителят има право директно да поиска връщане на парите, защото е билпоставен в риск. Това обясни по телевизия Bulgaria ON Air Константин Райков,член на Комисията за защита на потребителите (КЗП). 

„Освен, че имаме правата си при поръчка отинтернет – на отказ в 14-дневен срок без причина, на рекламация при дефект,остава и правото ни да получим безопасна стока. Ако тази стока се окаже опасна,това е още една правна възможност да я върнем на търговеца и да поискаме паритеси обратно”, посочи Райков. Той добави, че ако се е стигнало до някакви вредипри ползването на опасната стока, по съдебен ред потребителят може да търсиобезщетение над цената на тази стока.  Пазаръте динамичен и затова Комисията за защита на потребителите и останалитеотговорни институции в сътрудничество осъществяват постоянен превантивен иефективен контрол относно безопасността на предлаганите продукти.  

„Първиятизточник, от който можем да научим за наличие на опасни стоки, е Агенция„Митници”. Те следва да ни уведомят, че предстои внос на дадени стоки, за дапроверим дали отговарят на стандартите за безопасност. Ако са опасни, гиспираме”, заяви Райков. „Другият вариант е, когато стоката вече е внесена отстрана от Европейския съюз или от държава извън него, попаднала е в търговскатамрежа и бъде констатирано, че липсват документи за нейния произход исъответствие. Тогава се назначават изпитвания, за да се установи дали тя отговаряна изискванията и е безопасна за потребителите”, допълни той. В противен случайсе изтеглят от пазара. По думите на Райков тази хипотеза е предвидена в самиязакон и възможността опасни стоки да попаднат в магазините е обективна. Затоваса предвидени и мерки от страна на контролните органи, ако това се случи.   

Навъпрос на водещия Златимир Йочев дали ниската цена може да бъде ориентир закачеството и безопасността на дадена стока Константин Райков отговори, че привсички положения търговците са длъжни да предлагат продукти, които съответстватна европейските стандарти за безопасност. Това важи и за стоките, произведени ивнесени в Европейския съюз от трети страни. „Например, за надуваемите артикулистандартът за безопасност е EN 13138. Той трябва да бъде отбелязан на самия продукт,заедно с европейския знак за безопасност CE и с предупрежденията относновъзможните рискове и ограниченията за възраст, тегло и ръст на потребителите,които ще ползват изделието”, даде пример Райков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега