Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Проверките на търговци, които предлагат надуваеми артикули за плажа, са част от нашата контролна дейност по кампанията „Лято`2019”. Традиционно следим, както за качеството на туристическия продукт, така и за безопасността на предлаганите в търговската мрежа стоки, които потребителите приоритетно си купуват през летните месеци. Сред тях разбира се, са и надуваемите дюшеци, плаващи седалки, лодки и т.н.” Това каза пред „Дарик” радио Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Проверките на търговци, които предлагат надуваеми артикулиза плажа, са част от нашата контролна дейност по кампанията „Лято`2019”. Традиционноследим, както за качеството на туристическия продукт, така и за безопасносттана предлаганите в търговската мрежа стоки, които потребителите приоритетно сикупуват през летните месеци. Сред тях разбира се, са и надуваемите дюшеци, плаващиседалки, лодки и т.н.” Това каза пред „Дарик” радио Константин Арабаджиев, членна Комисията за защита на потребителите (КЗП).  

КЗП и Агенция„Митници”полагат необходимите усилия рисковипродукти да не преминат границите на страната. „Когато получим уведомлениеза предстоящ внос на стоки, които не са придружени със задължителнитедокументи, доказващи съответствието им с утвърдените стандарти за безопасност,ние забраняваме вноса, докато не станебезспорно ясно дали въпросните артикули са опасни или не. Това означава до представянето от страна на вносителя на документитеза производител, извършени лабораторни изпитвания и пр.”, обясни Константин Арабаджиев.

„Същевременноосъществяваме и ефективен контрол притърговците на дребно, като целта е дане се допуска циркулирането в търговската мрежа на артикули, за които нямагаранция, че са безопасни за потребителите. Целта на тези проверки пък е –ако все пак в магазините попаднат рискови продукти, те да бъдат иззети и унищожени”, допълни той.  КонстантинАрабаджиевпредупреди, че основният риск приползването на опасни надуваеми предмети за плажа е от удавяне. „До подобнаситуация може да се стигне в резултат от заплитанеили впримчване на крайниците на ползващия надуваемото изделие или дори на цялото тяло, което може дасе случи както над, така или под повърхността на водата. При внезапно изпускане на въздуха, акоклапаните не са достатъчно надеждни, може неочаквано да се загуби плаваемост.При други обстоятелства може да се стигне до преобръщане на средството, което също е опасно”, посочи той.    

Арабаджиевпрепоръча при закупуването на плажни принадлежности да не се рискува снепознати или съмнителни търговци. „На другия ден е възможно вече да не ена това място и да няма как да го открием, за да му потърсим сметка за всекипроблем, който евентуално може да възникне с покупката. Много по-вероятно е закупенатаот несигурен търговски обект стока да сеокаже опасна или пък с някакъв дефект. Но, ако търговецът не може да бъденамерен, ние няма как да поискаме да върнем опасната стока и да получим паритеси за нея обратно. Или пък да предявим рекламация, ако се окаже, че това, коетосме си купили, има едно или друго несъответствие”, подчерта той. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега