Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Проверявайте произхода на търговеца, без да се доверявате на домейни като .eu и .bg

КЗП: Проверявайте произхода на търговеца, без да се доверявате на домейни като .eu и .bg

Невинаги окончанието означава, че търговецът е базиран в съответното пространство.

"Жалбите срещу електронни магазини зачестяват в последните години, което се дължи основно на ръста на продажбите в тази среда – с около 30% на годишна база. Но все още преобладаващата част – повече от ¾ от постъпващите в КЗП оплаквания касаят конвенционалната търговия". Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Novini.bg.

Маргаритов обобщи, че най-честите оплаквания по повод онлайн покупки са свързани с нарушаването на основните потребителски права – забавяне на доставки, непризнаване правото на отказ в 14-дневния срок след получаването на стоката и пр. Понякога се установяват и административни нарушения, свързани основно с липсата на информация за самия търговец или предлаганите за продажба продукти. Председателят на КЗП даде и практически съвети за потребителите, които пазаруват онлайн.

„Важно е да преглеждат внимателно съдържанието на електронния магазин, да се уверят, че я има базовата информация за връзка с този, който администрира съответния магазин, че могат да осъществят директен контакт, да зададат допълнителни въпроси, ако не всичко е ясно. Да се проверява какъв е произходът на търговеца, който е регистрирал своя домейн, защото невинаги това, че окончанието е .com, .eu или дори .bg означава, че търговецът е базиран в съответното пространство, което първоначално асоциираме с тези окончания”, обърна внимание Маргаритов.

„Съществуват справочни портали, като например Who.is, където при въвеждането на данните на електронния търговец, можете да получите информация коя е държавата на неговия произход”, напомни Маргаритов. И добави, че това много по-лесно би могло да ориентира потребителите какви са правилата и действат ли всички съществуващи в европейското законодателство предимства по отношение на този търговец.

Съществува и онлайн платформа за решаване на потребителски проблеми с трансграничен характер.

„Тя не изисква особено усилие от страна на потребителите за събиране и предоставяне на документи, а също и да ходят в офиси, където да се развива това производство – то върви изцяло през интернет, както и му се полага, досежно електронната търговия”, обясни председателят на КЗП.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега