Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП за Facebook: Преди да дадете достъп до профила си, вижте с какво се съгласявате!

КЗП за Facebook: Преди да дадете достъп до профила си, вижте с какво се съгласявате!

Платформата плащала по 20 долара на месец на младежи на възраст от 13 до 35 години срещу инсталирането на специално приложение за достъп до цялата активност на телекомуникационните им устройства.

"Преди да позволим достъп доинформацията за потребителския ни профил в социалните мрежи, трябва да знаем скакво точно се съгласяваме. Дори след въведеното в закона изискване за изричноразрешение от страна на потребителя за съхраняване и обработване на личните муданни, рискове все пак има, най-вече за т.нар. уязвими групи. Затова за децатадо 18 години е задължително не само тяхното потвърждение, но и това наупражняващите родителските права лица".

Тозикоментар направи Константин Райков, членна Комисията за защита на потребителите (КЗП) по телевизия „Европа“ по поводактуалния въпрос за опасностите при допускането на онлайн платформи до даннитеза потребителското ни поведение. Особено след като стана ясно, че най-голямата социална мрежа плаща по 20долара на месец на младежи на възраст от 13 до 35 години срещуинсталирането на специално приложение задостъп до цялата активност нателекомуникационните им устройства.   

Подумите на Райков потребителите в тази възрастова групаползват социалните мрежи преди всичко за комуникация, да научават новините поалтернативни канали и да удовлетворяват своите интереси.

„Те обаче не осъзнават, че давайки личните сиданни, трафик, снимки, интереси, нагласи и т.н., предоставят в ръцете на икономическите оператори в социалната мрежабогат набор от инструменти, чрез който те могат да бъдат атакувани отрекламодателите, ако става въпрос за покупки. В един момент ефектът отпозволението за събиране на информация, включително за това какъв вид стокихаресват, от какъв ценови порядък и т.н., ще се върне лавинообразно към тях ите няма да могат да вземат адекватнирешения“, обясни Райков.  

На въпрос можем ли да поискаме изтриване на събраната за нас информация, ако сеоткажем да бъдем потребители в дадена социална мрежа, Райков потвърди наличиетона такова право.

„Добре е да изпратите уведомление до администратора, че се отказвате от договора и чеискате да бъдете „забравени“. В случай че изпитвате съмнение дали това се еслучило, или не – има органи, които могат да Ви съдействат да проверите“,обясни той. Райков предупреди, че е възможно социалнитемрежи да рекламират сайтове от другрегион, където правовият ред зазащита на потребителите да е съвсемразличен.

"Потребителите в Европейския съюз са защитени в най-високастепен, но в другите държави икономическите оператори не са длъжни даизпълняват същите задължения и съответно – няма такъв контрол от страна наинституциите“, отбеляза той.  

Понякога с цел чиста измама серегистрират сайтове с разширения от типа на .eu и .uk, за дасе създаде заблудата, че са европейски, а всъщност са базирани в Близкия илиДалечния Изток, или в Южна Америка. Предлага се стока на много нискацена, събират се парите от плащане с карти и нищо не се доставя.

Престои обаче онлайн търговията да бъде урегулирана не само на регионално ниво в ЕС,но и по-обширно. Например, Световната търговска организация и Европейскиятсъюз преговарят за създаването на общрегламент, въз основа на европейското законодателство.

„Може да ни радва това, че по-развитите вобластта на онлайн търговията страни ще възприемат правилата в ЕС. Къммомента се говори за 47 от по-големите страни. Щом бъдат обхванати повечетопроизводители, ще се надяваме, че онлайн търговията ще бъде по-добререгулирана“, коментира Райков.  Константин Райков потвърди,че и в българската Комисия за защита напотребителите има жалби по поводпроблеми с покупки от маркетплейсове в социални мрежи.

„Хората не трябва дазабравят, че социалните мрежи не са отделен онлайн магазин. Ако те препращаткъм даден магазин, тогава – добре. Но там има продажби и от физически лица. Затова трябва много да се внимава припокупки през тези платформи“, заключи Райков. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега