Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП установи още неравноправни клаузи при автомобилното застраховане

КЗП установи още неравноправни клаузи при автомобилното застраховане

Началникът на КЗП коментира, че обикновено тези клаузи представляват "вратички", които да освободят търговеца от отговорност, ако потребителят не представи исканите документи.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи още неравноправни клаузи при автомобилното застраховане. Препоръки за остраняването им са вече изпратени на некоректните дружества. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в ефира на БНР. По думите му, в общия случай се касае за неоснователно изискване на документи или засъкращаване на нормативно установени срокове за информиране на търговеца при настъпванена застрахователно събитие.

"Тезиклаузи излишно създават затруднение пред потребителите. Например, принуждават гида представят огромни тестета документи, част от които ги има и при самия застраховател.Или в Общите условия се казва „незабавно да уведоми” при настъпване назастрахователно събитие. Какво означава незабавно – твърде субективна епреценката за това дали незабавно е след една минута, след пет секунди, следдва часа. В Кодекса за застраховането е посочено, че не е необходимопредставянето на налични при застрахователя документи, както и че срокът зауведомяване при настъпване на застрахователно събитие не може да е по-кратък оттри работни дни от узнаването за него", поясни Маргаритов.

Началникът на КЗП коментира, че обикновено тези клаузи представляват "вратички", които да освободят търговеца от отговорност, ако потребителят не представи исканите документи. Подобни опити са наблюдавани неведнъж и не само в сферата на застраховането, но и в други сегменти на пазара. Маргаритов посочи сходен случай, но по отношение на договори с брокер за недвижими имоти.

"Много фрапантен случай беше, че в един такъвдоговор се съдържа клауза, според която, ако Вие впоследствие си закупите имотв същата сграда, в която сте ходили на оглед, за да видите някакъв друг имот,дължите възнаграждение на брокера, който Ви е завел там. Това беше нещоабсурдно, което ние изчистихме. И други случаи, в които заплащате някаква сума,без да получите насреща нещо конкретно, а само за това, че сме влезли въввзаимоотношение с тази фирма. Много важно е, когато се предоставя такавауслуга, заплащане да се получава само когато нещо реално е свършено, а не да сизапазваме правото да получим някакви пари само затова, че в София има жилищнисгради”, каза още той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега