Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Какво научихме за изкуствения интелект на Facebook от вчерашния срив?

Какво научихме за изкуствения интелект на Facebook от вчерашния срив?

Какво вижда на снимките ни Facebook?

Вчера платформите на Facebook (самата социална мрежа, Instagram и WhatsApp) претърпяха мащабен срив по целия свят. В продължение на часове потребителите не можеха да споделят, обменят и визуализират графични файлове.

По информация на CNN, от компанията са извършвали рутинна профилактика на сървърите и системите си, която предизвикала проблема със снимките и видеоклиповете. Рано тази сутрин българско време техногигантът заяви, че всички бъгове били отстранени. От Facebook отрекоха да са ставали жертва на хакерска атака.

Това, което сривът ни загатна, обаче, е по-интересно от конкретните причини за поредния краш на социалната мрежа. Във времето, в което Facebook бе сив и скучен заради липсата на графични изображения, системата на платформата ни позволи да надникнем в начина, по който изкуствения интелект на компанията вижда, прочита и интерпретира снимките ни.

С въвеждането на графичната търсачка и програмите за "четене на екрана" за хора с увредено зрение, Facebook впрегна силите на изкуствения интелект. Всички снимки и видеа, които се ъплоудват на сървърите на платформата се преглеждат от високотехнологичната машина, която ги прекарва през алгоритми за лицево разпознаване и отличаване на предмети и елементи.

В резултат, неодушевения компютър записва, че на определена снимка се вижда мъж, жена, цвете, хамбургер, коте и т.н. В часовете, в които снимките във Facebook не се зареждаха, в интерактивната кутия се появи надпис "image may contain: … ".

За съжаление, изкуствения интелект на Facebook очевидно е все още рудиментарен по отношение на разпознаването на лица и предмети в графични изображения, тъй като на апетитните картинки за лека вечер, които Ви споделяме всеки ден на нашата страница, системата разпозна единствено, че евентуално става дума за храна.

На някои потребителски профилни снимки бе изписано, че "може да съдържат: мъж/жена, брада/дълга коса". На други пък се появиха напълно противоречиви надписи за "навън" и "всекидневна" едновременно.

Една от причините за неточностите, разбира се, може да се окаже ниското качество на графичните изображения, които потребителите споделят. Много от снимките са преминавали поне по веднъж през алгоритмите за копресиране (намаляване на размера, респективно на качеството) на снимката на социалната мрежа. Други пък просто се заснемат с по-лошо качество. Друг проблем са струпванията на елементи, хора, предмети, което прави разграничаването на всеки от тях предизвикателство.

Изводът обаче е един - дори гиганти като Facebook, за които трудно остават тайни от ежедневието ни, изкуственият интелект все още не е достигнал нивото на научната фантастика, която често си представяме.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега