Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Как да си направим домашен козунак за празника

Как да си направим домашен козунак за празника

Наближава Великден и всяка домакиня се подготвя за празника, според възможностите си. Вече ви представихме някои от най-интересните техники за боядисване на яйца, сега е моментът да ви поднесем и рецепти за домашни козунаци.

Наближава Великден и всяка домакиня се подготвя за празника, според възможностите си. Вече ви представихме някои от най-интересните техники за боядисване на яйца, сега е моментът да ви поднесем и рецепти за домашни козунаци. Ето и нашите предложения:

Домашен козунак на конци

Продукти:

5 яйца + 1 жълтък

1и 1/2 ч.чаша прясно мляко

1 ч.чаша захар

1 ч.чаша разтопено масло

1 кг.брашно

мая (колкото кибритена кутийка)

настъргана лимонова кора

стафиди

Начин на приготвяне: Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно. Яйцата се разбиват с останалата захар. Прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто, намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.

Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Тестото втасва за втори път.

Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица. Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.  

Домашен козунак

Продукти:

7-8 яйца  

2 ½ чаши прясно мляко  

250 гр. краве масло

2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар

кората на голям лимон или лимонова есенция

5-6 ванилии

кубче прясна мая за хляб

щипка сол

килограм брашно

Начин на приготвяне: Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло прясно мляко. Прибавя се брашно, до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд. В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно, като се меси постоянно, до получаването на меко тесто.

Много е важно тестото да се меси много добре и да не стане прекалено твърдо. Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина, покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно.

Втасването отнема поне 2-3 часа, в зависимост от температурата, понеже в тестото има захар. След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква, за да стане козунака на конци.

Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор. Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава, намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват обилно с кристална захар. Могат да се украсят с белени пресни бадеми. Козунаците се пекат в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.  

Козунак „Великденски венец”

Продукти:

500 гр. брашно

1 пакетче суха мая

75 гр. захар

1 яйце +1 жълтък за намазване

1 ванилия

кората на един лимон

250 мл топло прясно мляко

щипка сол

100 гр. масло

3 сварени боядисани яйца

Начин на приготвяне:  Замесваме тесто от всички продукти. Оставяме го на топло място 1 час. След това на набрашнена повърхност го разточваме във вид на дълго руло. Разрязваме го на 3 части и го сплитаме на плитка, която завиваме на кръг. Слагаме го в намазнена тавичка, намазваме го с разбити 1 жълтък и 1 с.л прясно мляко и слагаме сварените яйца, като леко натискаме за да потънат. Печем на 180 градуса за около 40 минути.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега