Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кардиолог: Коронарната ангиография намалява риска от инфаркт

Кардиолог: Коронарната ангиография намалява риска от инфаркт

Коронарна ангиография е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето.

"Коронарната ангиография е изследване с минимални рискове и много ползи - жизненоважно е проблемите по коронарните артерии да се видят рано, за да се предприеме лечение и така да се намали риска от инфаркт". Това обяснява инвазивният кардиолог от университетска болница „Дева Мария“- д-р Пламен Пенчев.

Коронарна ангиография е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето, снабдяващи сърдечния мускул с наситена с кислород кръв. Изследването, което сред немедицинските лица е известно като цветна снимка на сърцето, е златен стандарт за установяване на исхемична болест на сърцето. 

В последните години техниката е на такова ниво, че позволява намаляването на болничния престой и пациентът може да си тръгне ден след изследването. Самата коронарография се извършва с локална анестезия и така има контакт между пациента и екипа през цялото време.

Бургаският кардиолог съветва при първите симптоми като болка в гърдите, задух при извършване на обичайни физически усилия, бързо прогресираща умора без други причини, хората да се обръщат към кардиолог. Сърдечно-съдовите заболявания се отличават с висок процент смъртност най-вече поради неглижиране на състоянието, посочва той.

"Нека хората не се заблуждават по възрастта си- в последните години инфарктът застрашително се подмладява. Само вчера сме поставили стентове на двама пациенти под  45 години със запушвания по коронарните артерии, като единият е едва на 35", обяснява още д-р Пенчев.

Всяка година през високотехнологичното звено по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Дева Мария" преминават над 1000 човека, които търсят решение за своите сърдечно-съдови проблеми. В България има 59 болници с разкрити звена по инвазивна кардиология, като едва в 22 от тях се поставят пейсмейкъри. Още по-малко - само в 13 от тях се правят имплантации на кардиовертер дефибрилатор - устройство, което може да спаси живот, ако сърцето внезапно спре.

Секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ е една от тези 13 кардиологии, в които пациентът може да намери комплексен подход за лечение на заболяването си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега