Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВР и МРРБ със съвместни мерки за намаляване на катастрофите

МВР и МРРБ със съвместни мерки за намаляване на катастрофите

Ограничаваме максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в МВР днес. Изключение е автомагистрала „Хемус“, където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ и едното платно на виадукта „Коренишки дол“.

Ограничаваме максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон,заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков набрифинг в МВР днес. Изключение е автомагистрала „Хемус“, където зарадинеобходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите„Витиня“ и „Ечемишка“ и едното платно на виадукта „Коренишки дол“.

Предстои даприключи ремонтът на 12 км от северната магистрала в района на село Невша, такаче в най-активния летен сезон и в тази отсечка да се пътува спокойно ибезаварийно.Организирахме този брифинг, заедно с Министерството на регионалноторазвитие и благоустройство, за да кажем още веднъж какви са опасностите попътищата и да предпазим гражданите от тежки пътнотранспортни произшествия,заяви министър Валентин Радев и припомни, че тези съвместни формати са вече традиция.

На брифинга, заедно с двамата министри, участваха и Красимир Ципов,зам.-министър на вътрешното ведомство, директорът на Главната дирекция„Национална полиция“, главен комисар Христо Теризийски, главен инспекторДимитър Мичев от отдел „Пътна полиция“ – ГДНП и инж. Светослав Глосов,председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.От тази седмица се очаква повишаване на трафика с около 30% във връзкасъс започналото придвижване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция,поради което се очаква интензивен трафик по автомагистрала „Тракия“ не само впочивните дни, коментира министър Нанков и призова да се шофира с повишеновнимание. Затова преустановихме всички ремонтни дейности по АМ „Тракия“, казаоще Николай Нанков и напомни, че през тази година бяха ремонтирани няколкосъоръжения по нея, участъкът между Пловдив и Стара Загора и обхода към Бургас.

Отпушихме значително трафика по Южното Черноморие с предсрочното пусканеза движение на участъка Поморие – Ахелой и обхода на Ахелой. По пътя между Варнаи Бургас в ремонт е само мостовото съоръжение „Звездица“, работата по коетотрябва да приключи до 20 дни. Приключват ремонтите на отсечките Варна – Добричи Добрич – Албена, които ще бъдат възобновени през есента. През летния сезонняма да се работи заради тежкия трафик, а в дните, когато той е най-интензивен,движението на тежкотоварни превозни средства се ограничава, каза министърНанков.

Той подчерта, че извършващите се ремонти са добре обозначени.Регионалният министър коментира, че се осъвременяват нормите запроектиране на пътища, които ще следват всички европейски стандарти. Ако преди7-8 години средно от всеки проект за ново строителство или ремонт ирехабилитация на път се отделяха между 3% и 4% за мерки, свързани с пътнатабезопасност, в момента около 10% от всяка инвестиция в пътна инфраструктура енасочена за такива дейности, посочи той и напомни, че се променят инормативите, свързани с проектиране на пешеходни пътеки.

Министърът каза още,че целево в мерки за подобряване на характеристиките, видимостта, осветеносттаи достъпността на пешеходни пътеки се инвестират 3 млн. лв.Темата за пътна безопасност за нас е водеща и затова аз, като министър, ипредседателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще участваме лично взаседанията на Обществено-консултативния съвет по проблемите на пътнатабезопасност към МВР, заяви Николай Нанков. Регионалният министър напомни, чекъм националния координатор е подадена заявка за пътища в частта пътнабезопасност от многогодишната финансова рамка на ЕК. В преговорния процес щенастояваме средствата по линия на европейската солидарност да бъдат насочвани ив по-добрата инфраструктура, свързана с пътна безопасност, допълни той.

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов посочи, че в мерки за пътнабезопасност през периода 2015 – 2017 г. са вложени над 18 млн. лв. захоризонтална маркировка, над 22 млн. лв. за ограничителни системи и близо 6млн. лв. за монтаж на пътни знаци.„Притеснявам се днес и идните събота и неделя да не заприличат наминалогодишните. Тогава са загинали 3 души в петък и 6 – в събота. Статистикатапоказва, че през уикендите на юли 2017 г. загиналите по пътищата са общо 21.

Това е причината да се изправим пред вас, за да предупредим гражданите давнимават, да им напомним къде са опасностите и да намалим пътните инциденти,каза министър Радев. Той посочи, че са предприети мерки и е създаденаорганизация за увеличаване на полицейското присъствие по пътищата и на техниката,с която униформените извършват пътен контрол. Своевременно гражданите получавати информация на сайта на МВР за трафика по граничните контролно-пропускателнипунктове в страната, изготвени са флаери на шест езика с информация запристигащите у нас туристи, част от която е свързана с темата пътнабезопасност. По думите на главен инспектор Димитър Мичев в ГДНП „Извадени са всичкиавтопатрули по главните пътища и магистралите, прецизирани са план-растановкитена служителите, особено в дните петък, събота и неделя, когато по пътищата сеочаква движението на повече автомобили, а сега трафикът се натоварва и от т.нар. гастарбайтери. Всичките ни камери за скорост работят“. Той посочи, че презпървите 6 месеца на годината броят на загиналите е с 44 по-малко, спрямо същияпериод на миналата година.

Най-много жертви има на територията наОДМВР-Пловдив, СДВР и ОДМВР-Бургас. Значително увеличение на загиналите има вОДМВР-Хасково, Пловдив, Варна, СДВР, Враца, Видин, Добрич и Перник.Гл.инспектор Мичев призова шофьорите на МПС да планират добре времето си запътуване, да са снабдени с вода, да предвидят почивки по маршрута, защототемпературите са високи.И тази година са командировани 800 служители от Охранителна полиция зацелия сезон, които ще изпълняват контролни дейности в областите с морскикурорти - Добрич, Варна и Бургас, уточни гл. комисар Христо Терзийски.

Тойдобави, че от тази година ще има командировани служители на Пътна полиция вобщина Несебър. През последните 5 години, месец юли е сред трите с най-голямброй загинали на пътя, заяви директорът на ГДНП.Зам.-министър Красимир Ципов се спря на предприетите законодателниинициативи, насочени към намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Тойобясни, че предварителните обсъждания на трите нови закона – за движение попътища, за превозите и за моторните превозни средства, са приключили. Получениса над 300 страници с мнения и препоръки.

Те ще бъдат отразени до няколко дни итекстовете ще бъдат качени за официално обществено обсъждане, като идеята е Министерскиятсъвет да може да ги приеме до края на месец август. Работни групи на МВР,Министерството на образованието и науката и Министерството на транспорта,информационните технологии и съобщенията изготвиха два проекта на наредби завзаимодействие между ведомствата, насочени към тежки пътнотранспортнипроизшествия с участието на деца. Тези два проекта също ще бъдат качени вблизките дни за обществено обсъждане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега