Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МЗХГ предлага въвеждането на данък "градушка", застрахователите са скептични

МЗХГ предлага въвеждането на данък "градушка", застрахователите са скептични

Налогът ще оскъпи имуществените застраховки.

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) предлага въвеждането на данък "градушка", който ще увеличи възможностите на държавата да се бори с опасното метеорологично явление. Той обаче ще оскъпи имуществените застраховки. От бранша са скептични.

"Ние сме „за” превенцията и приветстваме МЗХ, че е тръгнало по този път. Но тази система ще облагодетелства предимно земеделците, които по принцип не се застраховат", коментира в ефира на NOVA главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

По думите й, първоначалното увеличение ще бъде около 0,8%. За кола, струваща около 30 000 лева, собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лева повече, отколкото в момента. Ако обаче моделът заработи, той ще се оказва по-скъп с всяка изминала година, защото ще трябва да се изстрелват все повече ракети, прогнозират застрахователите. Според Колчакова, едно от решенията е да се въведе задължително застраховане за тези, които ще имат най-сериозни облаги от превенцията.

Емилия Манолова, директор на дирекция Анализ и стратегическо планиране в МЗХ увери, че предлаганата схема ще дава възможност и за защита на урбанизирани територии. "При градушки в населените места най-големите щети се понасят от превозните средства и затова е редно собствениците им също да участват в превенцията от подобни климатични явления", каза Манолова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега