Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МЗ: Лекарствата за високо кръвно стават безплатни от януари 2017-а

МЗ: Лекарствата за високо кръвно стават безплатни от януари 2017-а

Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. За целта ще бъдат отделени около 10,5 млн. лева.

Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония, съобщиха от Министерство на здравеопазването. За целта ще бъдат отделени около 10,5 млн. лева.

Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 хил. българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно. Идеята беше заложена в плановете на министър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи.

След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно.

По данни на МЗ, за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на Касата е с 15 млн. лв. по-малко в сравнение с предишни периоди. Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или дори може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения, посочват от здравното министерство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега