Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МЗ: Работата по системата за мониторинг на лекарствата вече започна

МЗ: Работата по системата за мониторинг на лекарствата вече започна

Системата се проектира така, че да дава възможност за проследяване на информацията на реалните количества лекарствени продукти в реално време.

Работата по информационната система за мониторинг на лекарствата вече е стартирала. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Макар проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина, одобрен от МС на 13-и декември м.г., все още да не е внесен в Народното събрание, от ведомството и Изпълнителната агенция по лекарствата вече подготвят необходимото техническо обезпечаване за прилагането на мерките срещу паралелния износ на медикаменти.

Системата се проектира така, че да дава възможност  за проследяване на информацията на реалните количества лекарствени продукти в реално време. По този начин държавата ще може да приложи навременен контрол по ограничаване на паралелен износ при доказан недостиг.

Изпълнителната агенция по лекарствата изисква постоянно информация от притежатели на разрешения за употреба и търговци на едро с лекарствени продукти за осъществени доставки и тяхното разпределение. За 2017 г. в ИАЛ са постъпили уведомления за износ от 36 търговеца на едро с лекарствени продукти. Извършени са 480 проверки на търговци на едро и дребно. Приключилите в рамките на 2017 г. наказателни производства са 50.

Извършват се и чести проверки на основните дистрибутори за аптечния пазар. Установени са 8 случая на продажби от аптека към търговци на едро с лекарствени продукти и за тях са образувани двустранни административнонаказателни производства. При непредставяне на достъп до софтуера за продажби и фактури, които често и не се съхраняват в аптеките, органите на ИАЛ налагат санкция от 500 лв. или 1000лв. за неизпълнение на разпореждане.

Поради това е създадена организация тези проверки да се извършват от съвместни екипи на ИАЛ, НАП и ГДБОП като през месец декември са проверени 30 аптеки, 4 търговци на едро с лекарствени продукти и 3 болници.  В Агенцията постъпват уведомления за намерения за износ, както за трети страни, така и за вътрешнообщностни доставки, като само първите минават и се отчитат на Митница.

Реална информация за външнотърговските сделки с лекарствени продукти за страни-членки на ЕС е налична в НАП. С оглед на това ИАЛ, предоставя наличната информация за постъпилите уведомления за предстоящ износ на НАП, с цел при данъчни ревизии или документално констатиране на износ без уведомления, да се получи обратна информация. При конкретни проверки, извършени съвместно с органите на НАП, се констатират многократно заявени по-големи количества от реално изнесените лекарствени продукти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега