Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маестро Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

Маестро Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

Наградата ще бъде връчена официално на 21-ви август от 20.30 часа на сцената на Летния театър.

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на тазгодишната награда "Емил Чакъров". Наградата ще бъде връчена официално на 21-ви август от 20.30 часа на сцената на Летния театър, по време на спектакъла "Бал с маски" по музика на всепризнатия майстор на оперния жанр Джузепе Верди.

Наградата на името на световноизвестния български диригент - маестро Емил Чакъров, е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на едноименните Бургаски музикални празници. Първият носител на престижния приз е знаменитият цигулар Минчо Минчев, припомнят от пресцентъра на Община Бургас.


Григор Паликаров  завършва НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив със специалност пиано с пълен отличен успех и златна значка през 1990 г., след което и Националната музикална академия  "Панчо Владигеров" в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при проф. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе; композиция при проф. Д. Тъпков, пиано - при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер от Виенската консерватория.

Дебютира на оперна сцена още като студент (на 22 години), когато дирижира "Риголето" в оперните театри в Плевен и Стара Загора. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската Армия (1995-1997г.), а от 1997 до 1999 г. е и главен диригент на Ансамбъла. Междувременно поема и длъжността диригент и главен художествен ръководител на именитата Младежка филхармония "Пионер" (1998-2003г.). Дебютира в Националната опера и балет - София през 1998г., като дирижира галаконцерт на Гена Димитрова по изрична нейна покана. От 2001г. е назначен за щатен диригент в операта и към настоящия момент репертоарът му включва вече повече от 50 оперни и балетни заглавия на творби от: Моцарт, Росини, Белини, Доницети, Вебер, Верди, Вагнер, Понкиели, Маскани, Леонкавало, Пучини, Гуно, Делиб, Бизе, Бородин, Римски-Корсаков, Чайковски, Прокофиев и др. От сезон 2005/2006г. е и главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество "М-ро Г. Атанасов" - Пазарджик.

В момента Григор Паликаров е чест гост - диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър - София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Софийска филхармония, Фестивален оркестър - София, Държавните опери в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора, Плевенска филхармония и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, както и участията в престижни национални и международни музикални фестивали като "Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни" - Русе, "Европейски музикален фестивал" - София, "Аполония", Лауреатски дни "Катя Попова" - Плевен, "Австрийски музикални седмици", "Нова Българска музика", "Зимни музикални вечери" - гр. Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора, Фестивал за съвременна музика - Пула, Хърватска, "Майски оперни вечери" - Скопие, Македония и др.

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Тайван, Холандия, Корея, Япония. Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония - Брюксел, Националната Опера и Балет - Любляна, Виенския камерен ансамбъл "Нов Тон", Симфоничния оркестър "Сенчъри" - Тайпе, Тайван, Компания Опера Съркъл - Кливланд, САЩ, където неговият дебют е отбелязан като едно от най-важните музикални събития за 2009г. за щата Охайо, Красноярската опера и балет - Русия, Филхармония "Яначек" - Чехия и др.

Наред с диригентската си дейност маестро Паликаров композира, концертира като пианист и преподава. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица престижни национални и международни награди от конкурсите "Светослав Обретенов", "Албер Русел", "Музиката и Земята" и др. Носител е на престижната "Кристална лира" на СБМТД - 2001 и 2012 г., както и на наградата "Златно перо".

В рамките на два мандата е бил председател на "Менса" - България - клон на световната организация на хора с висок коефицент на интелигентност.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега