Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: Потребителите трябва да спазват правилата за безопасност по атракционите

Маргаритов: Потребителите трябва да спазват правилата за безопасност по атракционите

Маргаритов апелира родителите да не надценяват функцията на надуваемите стоки на пазара.

"Има набор от задължителни правила, които трябва да бъдат спазвани при ползването на атракционите по морето, за да се обезопаси както самото съоръжение, така и неговите ползватели". Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air, часове преди настъпването на астрономическото лято.

"Стопанисващите такъв тип обекти трябва задължително поставят информационни табели на видно място. Отговорност имат също родителите на по-малките деца, както и лицата, осъществяващи надзор над използващите дадения атракцион. Те трябва да направят необходимото указанията за безопасно поведение да бъдат спазвани", допълни началникът на регулаторния орган.

Предупредителната информация включва ограниченията относно минималната и максималната възраст, както и теглото на децата, които могат да използват даден аткракцион. Също и за това колко деца могат да ползват съоръжението едновременно.

По отношение на облеклото трябва да се има предвид, че то не трябва да има свободни връзки и краища, които могат да се закачат за конструкцията на атракциона и по такъв начин да се създадат предпоставки за инцидент. Дългите коси също трябва да бъдат прибрани с подходящи аксесоари или в шапки.

Председателят на КЗП посочи, че Комисията следи за наличието на тази информация, както и за задължителните документи за съоръжението. Например, технически паспорт, в който е отразено състоянието, извършените проверки при въвеждането му в експлоатация, евентуални текущи или аварийни ремонти. Друг документ е разрешението за въвеждане в експлоатация, което се издава от общинските администрации.

Маргаритов апелира родителите да не надценяват функцията на надуваемите стоки на пазара. Те не гарантират безопасност, а дори напротив, могат да поставят детето в риск, не само ако не се употребяват както трябва, но и ако разчитаме твърде много на тях.

"Счита се, че когато детето е оборудвано с тях, няма рискове за неговата сигурност във водата. Истината е, че дори и в няколко сантиметра вода може да се стигне до удавяне, особено когато няма надзор и се предоверяваме на надеждните предпазни средства", обърна внимание той.

Маргаритов акцентира върху важността на придружаващата артикула информация относно употребата му, както и върху риска при наличието на остри ръбове по него да се стигне до нараняване на детето. Той посочи, че заедно с Агенция „Митници” Комисията следи да не бъде допускан вносът на опасни стоки, включително и от такъв тип.

В рамките на кампанията Лято`2018 Комисията ще проверява, както атракционите в курортните комплекси, така и туристическите и търговските обекти за съответствие с нормативно установените изисквания за функционирането им и с оглед защитата на интересите на потребителите. Първите извършени по морето проверки са в обекти, които през минали периоди са били проблемни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега