Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маргаритов: Сделките с услуги са по-специфични в сравнение с тези за стоки

Маргаритов: Сделките с услуги са по-специфични в сравнение с тези за стоки

Трябва да има предварителен разговор за уточняване на условията, посочи шефът на КЗП.

"Когато в магазинили дори онлайн си купувате някаква стока, няма кой знае какви нюанси. Избиратепо технически параметри, сравнявате по различни показатели, взимате информиранорешение, плащате и получавате тази стока. При услугите това далеч не е така.Особено когато говорим за конкретен повод, за по-специфични изисквания, коитопотребителят може да има и очаква търговецът да удовлетвори”. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на Канал 3.

„Трябва да има предварителен разговор за уточняване на условията –начин на плащане, задълженията на изпълняващия услугата, хипотези привъзникване на потребителски спор. Много важно е да се уточни какво се случва,ако нещо не бъде изпълнено както трябва – на какво обезщетение ще има правозасегнатата страна. Това може да бъде преди всичко потребителят, но не еизключено да е и търговецът, ако да речем клиентът по някакви причини се откажеот сделката без виновно поведение на търговеца – например не пожелае да сивземе изработената дреха, защото междувременно е видял някъде по-хубава”,добави председателят.   

Маргаритовобясни, че когато всички устни уговорки залегнат в писмен договор, многопо-лесно двете страни биха реализирали правата си. По закон приналичието на договор първоначално рекламацията се отправя към търговеца и тойтрябва да предприеме съответните действия. Възможностите са да приведе стокатаили услугата в съответствие с първоначално уточненото, да се договорят отстъпкиот платената цена или да се стигне до разваляне на договора и връщане напарите.

„Ако няма документи, няма да има никакви доказателства относноразвитието на отношенията, какво се е случило и каква би могла да бъде реалнатапретенция, включително финансова. Тогава медиаторите биха могли да бъдат онзиинструмент, който да сближи позициите на двете страни. В такива случаи единственото,което може да помогне за развитието на казуса в нормална, цивилизована посока,е да се търси диалог”, посочи Маргаритов. Той припомни, че към КЗП функциониратпомирителни комисии на подобен принцип. Освен, че са безплатни, предлагат и удобствотоза обмен на информация неприсъствено.

„Когато всеки каже това, което мисли,даде своето виждане за решаването на проблема, професионалистите могат дапреценят и да подходят към помирително споразумение, което да реши случая достатъчнодобре и за двете страни, за разлика от съда, след чието произнасяне обикновеноедната остава недоволна”, каза председателят.  

В заключениеМаргаритов препоръча да не се гледа на този способ с подозрение, а като наположителна възможност за цивилизован начин за решаване на спор. „Това нито биувредило имиджа на един търговец, който реши да участва и да прояви добра воля,нито пък би имало някакви негативни последици за потребителя”, завърши той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега